Första investeringen för Anders Björkmans fond

Anders Björkman, före detta VD för Stenbecks telekomoperatör SEC har gjort den första investeringen i sin nya roll som riskkapitalist. De närmaste åren ska han plöja ner 500 Mkr i mobilt internet enligt devisen kaxigt – men försiktigt. ”Visserligen är det både rea och köpläge i många bolag nu”, säger han. "Men det finns mycket man inte skulle vilja ha även om man så fick det gratis.”

För drygt två månader sedan slog sig Anders Björkman och Bengt Nordström, grundare av Northstream, ihop i riskkapitalbolaget Argnor Wireless Venture. Den största aktören bakom bolaget är kanadensiska riskkapitaljätten Argo Global Capital som lagt in cirka 230 Mkr i bolaget och som i sin tur backas av internationella telekombolag som Deutsche Telekom, ESAT Telecom och France Telecom. 200 Mkr ytterligare är på väg in från ännu icke namngivna investerare och Northstream bidrar med cirka 40 Mkr. Totalt summerar det i nästan en halv miljard kronor som de närmaste åren ska plöjas ner i mobilt internet.

Nyligen presenterade de sin första investering som gjorts i Hotsip – ett bolag som vuxit upp inom Speed Ventures-sfären och tillverkar SIP-produkter för fast och mobilt internet.

”Totalt sett har bolaget tagit in 94 Mkr, varav vi står för ungefär en tredjedel. Vi kommer att ta styrelseplats i bolaget och hoppas kunna tillföra de erfarenheter vi besitter från operatörssidan. Det första vi ska göra är att sätta oss ner och i samråd med bolaget ta fram en strategi för hur de ska ta sig ut på marknaden för operatörer”, säger Anders Björkman.

Investeringen i Hotsip är den första av de mellan fem och sju investeringar Argnor räknar med att göra under det här året och ytterligare en är tänkt att presenteras inom en månad. Generellt sett kommer snittinvesteringarna att ligga runt 1-3 miljoner euro, vilket motsvarar 9-27 Mkr och man siktar på mellan 10-50 procents ägarandel i de bolag man går in i.

”Vi kommer att vara försiktiga. Visserligen är det både rea och köpläge i många bolag nu, men det finns mycket man inte skulle vilja ha även om man så fick det gratis.”

Försiktigheten till trots ligger Argnors ambitioner högt. Redan när bolaget presenterades deklarerades kriteriet att ”våra företag ska ha världen som marknad annars är vi inte intresserade.”

”Jag tycker inte att vi är särskilt kaxiga. De närmaste åren kommer det att investeras mellan 500 och 1 000 miljarder dollar i den här industrin – huvudsakligen från teleoperatörerna. Det öppnar för ett stort behov av produkter och idéer som kan sänka investeringskostnaderna, och göra byggandet och användandet av den nya tekniken billigare. Om vi lyckas hitta de idéerna, vilket vi ju tror att vi gör, är de helt klart applicerbara över hela världen.” Det faktum att temperaturen i riskkapitalklimatet sjunkit ytterligare några grader de senaste månaderna och att mobilt internet allt oftare utpekas som en ny krisbransch och spekulationsbubbla avskräcker inte. ”Det är en jättestor fråga att definiera vad som egentligen är mobilt internet. Jag tror inte ett ögonblick på att bara flytta internet till mobilen rakt av, man måste ha stor respekt för att det tar tid att ändra människors beteende. SMS börjar slå igenom först nu, trots att det faktiskt funnits tillgängligt sedan 1995 – det säger en del om hur hög tröskel man har för förändringar.”

Du har ju ett förflutet i en bransch som nu rör sig mest runt 3G, vilken är den största utmaningen för de aktörer som vill tjäna pengar på det området? ”Dels att se till att de får fram terminaler, redan när GSM-tekniken kom var det framförallt terminalerna som var problemet och det är samma sak nu när man tittar på WAP och GPRS. Därefter måste man inse att utvecklingen inte kommer att gå så fort som man räknat med. Men det viktigaste är att man inte glömmer bort enkelheten i användandet. Det är så lätt att fastna i ett inifrånperspektiv; att det man tar fram sedan ska vara den absolut bästa lösningen för slutanvändaren är en stor utmaning och kräver mycket tankearbete.”

Vad har du för kommentar till din f d arbetsgivare, SEC – numera Netcoms, äktenskap med Telia. ”Lysande. Det är otroligt smart. I den sfär jag kommer ifrån vet man vad som krävs för att få affärer att fungera och jag tror att samarbetet kommer att visa sig vara oerhört bra för båda parter.” Apropå Stenbeck och hans sfär har det antytts att han skulle vara beredd att investera i Argnor. ”Vad jag har sagt är att jag har talat med honom, berättat vad vi håller på med och att vi inte utesluter någon som investerare. Men vi ligger knappast i någon förhandling och han har ju dessutom en del egna bolag att sätta pengar i.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.