Förtroende i alla väder

Verkstadsföretaget Munters kan konsten att kommunicera med analytiker i både med- och motgång. Det visar Affärsvärldens och Regis årliga undersökning av vilka bolag, vd:ar och ir-chefer som aktiemarknaden har störst förtroende för.

Att hålla finansmarknaden välinformerad och på gott humör när alla pilar pekar uppåt är förstås lättare än när motgångarna radar upp sig.

Därför blir det desto intressantare när det visar sig att det är verkstadsföretaget Munters som lyckas ta hem priset som O-listans bästa bolag när det gäller investerarrelationer, trots att aktien senaste året gått 14 procent sämre än börsen, och även resultatet fallit. Bästa bolag på A-listan, och totalt sett, blev för andra året i rad Atlas Copco.

För Munters vd Lennart Evrell är dessutom triumfen dubbel. Han återtar den position som O-listans bästa vd när det gäller ir som han hade för tre år sedan.

– Vi har varit lika konsekventa med att lyfta fram viktiga händelser vare sig det gått oss med eller emot. Vi har inte slickat i oss goda nyheter och pekat på hur bra vi är om det är tillfälligheter, förklarar Lennart Evrell framgången.

Munters har ingen särskild ir-chef, utan det ansvaret delas mellan Evrell och finanschefen Bernt Ingman. Det upplägget har man gemensamt med medicinteknikföretaget Getinge, vars vd Johan Malmquist korades till bästa vd på A-listan av de 381 analytiker och förvaltare som deltog i årets undersökning.

– Vi är fortfarande ett relativt litet bolag och små bolag mår inte bra av att ha informationschefer eller ir-chefer, säger Johan Malmquist.

Liksom duon på Munters är han genuint intresserad av att arbeta mot finansmarknaden och lägger mellan 10 och 15 procent av sin tid på ir-arbetet, som bland annat inkluderar presentationer och möten i både New York och London varje kvartal.

– Jag trivs bra med finansmarknaden och man får se det här jobbet som ett serviceyrke, säger Malmquist.

Munters totalpoäng på 8,23 är bara snäppet under betydligt större och resursstarkare Atlas Copco. Totalt ligger Munters på en delad andraplats med Autoliv. På detaljnivå får Munters särskilt höga betyg på förtroende för, och kompetens hos, vd och finanschef samt för relationsskapande förmåga.

– Vi följer en konsekvent strategi både i medgång och motgång. Vi har aldrig sett som vår roll att sälja vår aktie utan i stället att ge korrekt varudeklaration. Under it-ruset såg vi att en del såg sin roll som rakt annorlunda, säger Evrell.

Något snålare är analytikernas omdöme när det gäller sådant som Munters hemsida och årsredovisning. Analytikerträffarna är däremot uppskattade, och där kanske möjligheterna Munters gett analytikerna genom åren, som att få köra rallybil eller pröva lyckan på casinot i Monaco, haft en viss inverkan.

Evrell och Ingman tror också att Munters struktur som bolag kan bidra till uppskattningen från analytiker. Den omfattar många länder och dotterbolag och liknar på många vis det sätt större bolag som Sandvik eller Atlas Copco är uppbyggda på.

Litenheten gör dock att ledningen finns väldigt nära verksamheten, vilket i sin tur också gör att finansmarknaden känner att steget inte är så långt från verkstadsgolvet i Kina till den analys som skrivs på investmentbanken. Tillgängligheten hos ledningen är också viktig i det sammanhanget. Munters huvudkontor ligger i Stockholmsförorten Rotebro, halvvägs till Arlanda.

– Det är fördel att vi finns just här. Analytiker och investerare är ofta på väg ut till Arlanda på kvällen och då är ju kalendern oftast inte bokad. Så är man då på jobbet kan man sätta sig och ta en kopp kaffe och snacka lite, säger Lennart Evrell.

Även om Munters är mycket öppet och tillgängligt gentemot analytikerna och investerarna så är företaget noga med att dra gränsen för vad man kan och inte kan säga.

– Det är viktigt att veta var gränsen går, analytikerna vill ju alltid veta mer. Det är speciellt viktigt att utlänningar känner att de inte har konkurrensnackdel gentemot analytiker i Sverige och att det inte finns några favoriserade analytiker, säger Bernt Ingman.

Som alla mindre bolag så måste även Munters kämpa om analytikernas uppmärksamhet, i synnerhet som de blivit färre i kölvattnet på de stora besparingsprogrammen inom finanssektorn. Därvidlag har Munters upptäckt att det lönar sig att puffa på själv.

– När någon analytiker försvinner så går vi alltid på den banken om vem som kommer i stället. Vem har ni som ersättare? Vi måste börja lära upp den personen rätt snabbt, för det tar mellan tre och fem månader innan man satt sig in i bolaget och kan börja skriva analyser, säger Ingman.

En grundregel hos Munters är också att företaget kräver motprestationer, som kontinuerlig bevakning, för att en bank till exempel ska få ordna en roadshow, ett kundmöte eller liknande.

Utbytet med finansmarknaden går också i båda riktningarna. Munters använder ibland folk från finansmarknaden som talare på sina chefskonferenser för att få ett annat perspektiv, och de stora investmentbankernas tolkning av det makroekonomiska läget världen över och hur det kopplas till Munters är något som Ingman och Evrell studerar med stort intresse.

En specialitet som man är förtjust i är ett eget litet CRM-system för kontakterna med finansmarknaden. Där finns all information om analytikerna, vad de tycker, när och var man träffade dem sist och vad som diskuterades.

– Ofta har nog analytikerna mer koll på sådana saker än företagsledningen, men hos oss är det tvärtom, säger Evrell.

Årets etta på A-listan blev samma som förra året, nämligen Atlas Copco, som analytiker och förvaltare fortsätter att ranka högt vad gäller investerarrelationer. Enligt Hans Ola Meyer, finanschef på Atlas Copco, har inget nytt egentligen införts det senaste året, utan samma modell används i ir-arbetet:

– Det handlar om ett enträget arbete och att hela tiden göra saker lite bättre: Lite bättre hemsida, lite bättre kapitalmarknadsdagar, och där tror jag vi lyckats.

Hans Ola Meyer var själv ir-ansvarig tills Mattias Olsson tog över jobbet 2001. Detta ger honom lite extra insikt i ir-arbetet, samt kontinuitet gentemot analytiker. Att han suttit tio år ger också förtroende mot investerare.

Både Meyer och vd Gunnar Brock gillar ir-arbetet och tycker att ett aktivt engagemang lönar sig.

– Vi får också en hel del tillbaks som är användbart för oss, säger Meyer.
___________________

BÄSTA BOLAG
O-listan
1 Munters
2 Ratos
3 Billerud

A-listan
1 Atlas Copco
2 Autoliv
3 Gambro
___________________

BÄSTA VD

O-listan
1 Lennart Evrell, Munters
2 Arne Karlsson, Ratos
3 Jan Pettersson, Bilia

A-listan
1 Johan Malmquist, Getinge
2 Lars Westerberg, Autoliv
3 Gunnar Brock, Atlas Copco

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.