Fortsatt börsoro väntar

Klena rapporter och svag makrostatistik bäddar för fortsatt svag börs. Nokiarapporten blir vägledande, men räkna inte med glada överraskningar.

Underbart är kort. I alla fall när det gäller utvecklingen på Stockholmsbörsen. Efter en uppgång på 5 procent under årets första två handelsdagar vände kurserna utför och Affärsvärldens generalindex visar minus 4 procent när två börsveckor återstår av januari.

Framåtriktade indikatorer som amerikanska inköpschefernas index förskräcker. Januarisiffran för indexet blev 32 mot 36 månaden innan och orderingången i amerikansk industri är nu den lägsta sedan januari 1948. Men bara för att BNP faller, arbetslösheten stiger och den ekonomiska verkligheten är riktigt tuff behöver det inte bli ett dåligt år för aktier.

Historiken visar att två av de bästa börsåren på Wall Street var 1933 och 1935. Likaså att värdet på Londonbörsen mer än fördubblades under 1975, mitt i stagflationskrisen och året innan Storbritannien tvingades be IMF om nödlån, allt enligt tidningen The Economist. Kanske något överraskande? Hoppet om att historien kanske upprepar sig kan i alla fall fungera som snuttefilt när den iskalla bokslutsfloden sköljer över marknaden.

Den amerikanska jättebanken Citigroups förlust på 8,3 miljarder dollar för fjärde kvartalet ger en påminnelse om tillståndet i bankerna. Motsvarande siffra för Bank of America är minus 2,3 miljarder dollar. Bank of America får nu ytterligare 20 miljarder dollar av staten för att genomföra köpet av Merrill Lynch. En affär som annars skulle riskera att gå i stöpet. Aktiekurserna fortsatte ned efter det att rapporterna lagts fram och båda bankernas börsvärden har halverats sedan 2 januari.

Sony Ericsson gör inte heller någon glad. Fjärde kvartalet slutade med en förlust på 261 miljoner euro, inklusive omstruktureringskostnader på 129 miljoner. Sony Ericsson spår att den globala marknaden för mobiltelefoner minskar i år och genomsnittsintäkten per telefon fortsätter att sjunka. Ägarna Ericsson och Sony bör nog förberedda sig på kapitaltillskott.

Onsdagen bjuder på rapport från Apple, vars aktiekurs pressats av oro för Steve Jobs hälsa. Analytikerna som följer Apple förväntar sig en vinst per aktie på 1,38 dollar jämfört med 1,76 dollar fjärde kvartalet 2007. På hemmaplan inleds rapportsäsongen med Avanza och Castellum.

I morgon, torsdag den 22 januari, levererar Nokia veckans viktigaste rapport. Analytikerna förväntar sig en vinst före skatt på 1 100 miljoner euro, jämfört med 2 573 miljoner fjärde kvartalet 2007. Men då ingår omstruktureringskostnader på 206 miljoner i nätverksbolaget Networks, som ägs tillsammans med Siemens. Nokias totala försäljning förväntas ha minskat 17 procent till 13 miljarder euro. Med tanke på att Olli-Pekka Kallasvuo justerade ned prognosen för mobiltelefonförsäljningen två gånger i höstas är det inte orimligt med en viss försiktighet om framtidsutsikterna för 2009.

På andra sidan Atlanten kan rapporten från Google påverka börshumöret. Men än viktigare är nybyggandet. Prognosen var 610 000 byggstarter i december jämfört med 625 000 föregående månad. Samma dag redovisas siffror om arbetslösheten. Antalet som söker understöd väntas öka till 610 000 jämfört med 524 000 föregående vecka.

Veckan avslutas med siffror från General Electric som förväntas halvera vinsten jämfört med fjärde kvartalet 2007. Vinsten per aktie väntas landa på 0,38 dollar. Håll också ögonen på orderingången, som säger en del om tillståndet i världen.

På måndag 26 januari lämnar Getinge bokslut och under tisdagen rapporteras hur amerikanska konsumenter ser på framtiden. Börsklimatet kan också påverkas av vad Siemens rapport har att berätta om orderläget.

På räntefronten väntas inget nytt. Federal Reserves räntekommitté får prata om annat under mötet den 27-28 januari, när styrräntan numera ligger på 0-0,25 procent finns inget att göra.

Sammantaget är det svårt att se vad som ska få börsklimatet att ljusna. Nervositeten består och hoppet står till ett lättnadsrally efter Nokias rapport. Vår bästa gissning blir att det osäkra negativa börsklimatet håller i sig ett tag till. n

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.