Fortsatt stigande konsumtion i juni

Swedbanks kortstatistik visar att konsumtionen i Sverige fortsatte att stiga i juni, enligt ett pressmeddelande.
Fortsatt stigande konsumtion i juni -
En person betalar med ett kort i en butiks kortterminal Foto: Vilhelm Stokstad / TT
”Den positiva trenden för konsumtionen har fortsatt i juni, även om midsommarhelgen påverkar statistiken och försvårar jämförelserna för de senaste veckorna”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i en kommentar.

Under perioden 1 juni till 26 juni ökade den totala omsättningen med 7,8% jämfört med samma period i fjol, och med 1,4% jämfört med 2019.

I juni ökade varukonsumtionen med 6% jämfört med samma månad föregående år, och med 10% mot 2019.

Tjänstekonsumtionen ökade med 13% jämfört med juni 2020, men ligger fortfarande 25% under nivåerna 2019.

Inför hösten väntar sig Swedbank att konsumtionen fortsätter öka.

”Förutsättningarna för fortsatt stigande omsättning är goda. Med förbättrat läge på arbetsmarknaden och fortsatt låga bolåneräntor är hushållens finansiella situation generellt sett stark. Därtill har smittspridningen minskat och restriktionerna lättats på. Det nya normala är snart här. En uppenbar risk för konsumtionsutvecklingen till hösten vore om smittspridning tar fart igen och restriktionerna återinförs”, avslutar Wallström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.