Fortum rusar på rapport

Europabörserna sjönk tillbaka något på onsdagen efter gårdagens kraftiga uppgångar. Atenbörsen, som i går rusade 11 procent sjönk i dag tillbaka 1,5 procent.

I det grekiska dramat börjar nu en mer konstruktiv akt att spelas upp, vilket kommer att minska spänningarna, kommenterade ränteanalyschefen på Julius Baer, Markus Allenspach. På onsdagen uppgav Greklands finansminister Yanis Varoufakis att han haft ett givande möte med ECB-chefen Mario Draghi och att samtal med IMF om ett skuldutbyte har inletts.

De bästa sektorerna på onsdagen var hälsovård och konsumentvaror, de sämsta var olja och resor. Nestle, vars tvååring i går handlades till negativ yield vilket är extremt ovanligt för företagsobligationer, var upp 0,2 procent.

Statistikmässigt dominerades dagen av inköpschefsindex för tjänstesektorn. Indexet för EMU var något högre än det preliminära utfallet som redovisades för 1,5 vecka sedan drivet av en stark utveckling i Tyskland. I övrigt noterades en stark utveckling för det brittiska indexet och en oväntat stark utveckling för detaljhandeln i EMU i december.

Rapportmässigt dominerade Norden och framför allt Finland. Konecranes rapport för det fjärde kvartalet slog förväntningarna på alla resultatrader. Försiktigt i Europa, optimistiskt i USA och osäkert på tillväxtmarknaderna, sammanfattade bolaget marknadsläget. Aktien var upp 6,8 procent.

Fortum steg 7,5 procent. Kraftbolaget överträffade marknadens förväntningar både när det gäller det jämförbara resultatet och det rapporterade resultatet. Därutöver aviserade bolaget en extrautdelning.

Oväntat stora lagerförluster sänkte Neste Oil med 8,9 procent. Det jämförbara resultatet var i linje med förväntningarna, men oväntat stora lagerförluster gjorde att bolaget redovisade en mindre förlust i stället för en vinst på över 100 miljoner euro.

I Oslo handlades Statoil ned 2,5 procent efter att ha utsett den tillförordnade Eldar Sætre till ny ordinarie vd. Flera bedömare uttryckte förvåning då det tidigare uppgetts att Sætre inte var aktuell för som ordinarie vd.

Marine Harvest föll 2,5 procent. Bolagets operationella rörelseresultat kom in i linje med förväntningarna i kvartalet och bolaget höjde utdelningen. Det redovisade resultatet var dock bara en dryg tredjedel av det förväntade.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.