Förvaltningsrätten: Resurs följer lagen – slipper böter på 50 miljoner

Förvaltningsrätten väljer att ställa sig på nischbanken Resurs Holdings sida i tvisten med Finansinspektionen. Det innebär en positiv resultatpåverkan om 50 miljoner kronor för Resurs.
Förvaltningsrätten: Resurs följer lagen – slipper böter på 50 miljoner - magnus-fredin-imagebank-scaled2
Magnus Fredin, VD på Resurs. Foto: Pressbild

Enligt domstolen följer banken konsumentkreditlagen och väljer därför att upphäva myndighetens beslut om att ge Resurs en anmärkning förenat med en sanktionsavgift. Det framgår av ett pressmeddelande.

Finansinspektionen gav Resurs anmärkningen och avgiften på 50 miljoner kronor i juni 2022 för att inte ha följt konsumentkreditlagen. Resurs valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten som idag meddelar att banken följer lagen. Det innebär en positiv resultatpåverkan om 50 miljoner kronor under det fjärde kvartalet.

”Dagens dom från Förvaltningsrätten skapar en tydlighet i tillämpningen av konsumentkreditlagen, vilket var huvudskälet till vår överklagan. Vi delar helt FI:s syn om att ansvarsfull kreditgivning är viktigt och centralt, vilket också är kärnan i vår verksamhet. Det är glädjande att Förvaltningsrätten erkänner vår metod för kreditprövning”, säger Magnus Fredin, koncernchef Resurs Holding och VD för Resurs Bank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG