Fraktproblem tynger återhämtningen för modehandeln

Kläd-och skohandeln återhämtar sig efter den stora nedgången under pandemin, men återhämtningen hämmas av fraktproblem. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.
Klädhandel, modehandeln
Foto: Hasse Holmberg / TT

Försäljningen av kläder i fysisk butik och e-handel ökade med 8,6% i september jämfört med samma månad föregående år. Skoförsäljningen ökar med 1,0%. Jämfört med 2019 backar klädförsäljningen med 0,5% och skohandeln backar med hela 16,8%.

”Trots att fler kunder har hittat tillbaka till modebutikerna går återhämtningen långsammare än vad vi hoppas på. Vi ska komma ihåg att försäljningstappen var drastiska under pandemin. Hävda restriktioner och fler som arbetar från kontoret igen gör att vi ändå tror på ett starkt slut på året”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Ett växande orosmoln för modehandeln är dock försenade leveranser, menar Mats Hedenström.

”Logistikproblemen fortsätter att ställa till det för många kläd- och skohandlare. Försenade leveranser och höjda fraktkostnader är ett växande hot, inte minst med tanke på att Black Friday och julhandeln kommer allt närmare. För modebranschen är det avgörande att ha rätt vara på plats vid rätt tillfälle”, säger han.

Butiker och e-handel September 2021-2020 September 2021-2019 Ackumulerat 2021/2020 Ackumulerat 2021/2019
Kläder 8,6 % – 0,5 % 10,0 % – 9,6 %
Skor 1,0 % – 16,8 % 7,2 % – 26,2 %
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets