”Framtiden tillhör ryska entreprenörer”

Med en budgetbalans satt till 40 dollar per fat, där överskott fonderas, är ryska ekonomin betydligt mer stabil i dag. Det säger Peter Elam Håkansson, grundare av East Capital och ansvarig för investeringsverksamheten.

Moskvabörsen har haft ett starkt första halvår 2019. Vilka faktorer har varit mest pådrivande för att Ryssland gått bättre än merparten av världens övriga börser?

– Det har hänt och händer mycket positivt på corporate governance-fronten. Det gäller inte minst de statliga bolagen, där utdelningsandelen av vinsten har ökat väldigt kraftigt och där målsättningen nu är att dela ut 50 procent av vinsten. Det har bidragit till en omvärdering av många bolag, till exempel oljejätten Gazprom som har staten som huvudägare. Ryssland har gått från att ha haft bland de lägsta direktavkastningarna av emerging markets till att bli den marknad där utdelningsandelen av vinsten är högst och där aktieåterköp också har blivit vanliga. Det är regeringen och då främst ekonomiminister Maxim Oresjkin som drivit på i de här frågorna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets