Franco Fedeli köper loss Core Ventures
ranco Fedelis riskkapitalbolag Core Ventures har länge varit befäst med kris- och skandalstämpel. Likviditetskris, hårt kritiserade avtal, kursras i aktien och mängder av negativ press har kantat senaste året – och enligt den delårsrapport som bolaget idag presenterar finns det bara 0,5 Mkr i kassan. Resultatet efter finansiella poster blev en förlust på drygt 47 Mkr och har belastats av reaförluster för försålda aktier på 5,5 Mkr samt nedskrivningar på knappa 30 Mkr.
Sedan en tid tillbaka har bolagets styrelse, med Franco Fedeli i spetsen, kämpat med att strukturera om bolaget och på ett nyligen avslutat styrelsemöte har man nu fattat beslut om dess framtid.
Lösningen består i att det forna riskkapitalbolaget istället blir rörelsedrivande i ett av sina portföljbolag, Helsingborgsbaserade Netrevelation. Rent konkret sker det genom att Core Ventures, som i dag står som ägare till 32 procent av Netrevelation, i en apportemission förvärvar resterande 68 procent av bolaget.
”För att kunna vara ett fungerande riskkapitalbolag har man alltid behov av nytt kapital. Vi landade en nyemission i våras och hade flaggat för en till, men med tanke på hur marknaden ser ut och på vad vår aktie är värd kände vi att det inte var någon idé. Det här är ett bättre sätt att skapa aktieägarvärde för Cores aktieägare”, säger Franco Fedeli till Ekonomi24.
Netrevelation grundades 1991, har funnits i Cores portfölj sedan januari 2000 och säljer logistiklösningar för tåg- och företagstaxi.
”I år beräknar vi att det omsätter cirka 90 Mkr, det är lönsamt även om vinsten förra året var förhållandevis liten och det har hela tiden vuxit organiskt. De har ganska aggressiva tillväxtmål och hade tidigare planerat att gå till börsen på egen hand för att kunna finansiera dessa – och även i syfte att kunna göra förvärv om de så önskar”, säger Franco Fedeli.
I lösningen ingår även att Core Ventures säljer ut sina resterande portföljbolag. Som köpare står Franco Fedeli personligen tillsammans med ett hemligt konsortium. ”Bakom konsortiet står ett tiotal fysiska och juridiska personer, som jag inte vill namnge. Fördelen med att inte vara börsnoterade är att jag inte heller behöver göra det.”
Hur mycket köper ni loss innehaven för? ”Till bokfört värde. Exakt vad det blir avgörs på balansdagen och man måste avvakta stämmans beslut så det går inte att säga i dagsläget.”
Enligt senaste rapporten motsvarar det cirka 220 Mkr.
Med tanke på Cores öde borde väl du ha blivit avskräckt som riskkapitalist? ”Haha, absolut inte, jag tänker inte kasta in handsken. Jag kvarstår som stor ägare och i styrelsen för Core Ventures i dess nya form. Däremot kommer jag parallellt att arbeta med våra portföljbolag. Jag tror stenhårt på våra portföljbolag – det har jag gjort från början annars skulle jag aldrig ha investerat i dem – och jag ser fram mot att få jobba med dem vid sidan av börsen – i lugn och ro.”
Hur ser planerna ut för de portföljbolag som du köper loss? ”Vi kommer att fortsätta utveckla dem genom att tillföra vår erfarenhet och vårt nätverk. Flera av dem är mogna för att gå till börsen, både Grade, Halogen och Prenax är i princip mogna för notering men med tanke på hur klimatet ser ut avvaktar vi tidpunkten. Planen är att vi även ska göra vissa nyinvesteringar.”
Med vilka pengar då? ”Konsortiet skjuter till pengar, hur mycket det handlar om tänker jag inte gå ut med.”
Core Ventures har betraktats som ett mindre skämt på marknaden, hade ni något alternativ till att göra så här? ”Vi kunde väl ha köpt ut bolaget från börsen själva men det är en ganska omständlig process. Det här känns som ett mer naturligt steg.”
Du tog själv bakvägen in på börsen och köpte Svenska Koppar. Som ändrade form till Core Ventures, som nu ändrar form till Netrevelation. Vad blir det nästa gång? ”Det blir nog ingen. Jag räknar med att det här blir jättebra nu.”
Affären ska godkännas på en extra bolagsstämma den 13 september. Därefter kommer det att kallas till ytterligare en bolagsstämma där en styrelse för det nya bolaget ska utses. Då ska det även klubbas igenom vad det nya bolaget ska heta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.