Fredrik Lundberg: Fel tajming att köpa i fastighetssektorn nu

Finansmannen Fredrik Lundberg bedömer att det är fel tajmning att köpa i fastighetssektorn nu. Det säger han i en intervju med Dagens Industri.
Fredrik Lundberg,
Fredrik Lundberg, storägare i Industrivärden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Fredrik Lundberg är en tungviktare på den svenska aktiemarknaden som VD i Lundbergs och ordförande i Industrivärden, vilka tillsammans är storägare i tolv börsbolag. Lundbergs har också sin helägda fastighetsverksamhet.

”Jag känner nog att fastighetsmarknaden inte är i balans än. Det finns många som fortfarande vill eller måste sälja och det finns inte så många köpare. Sedan är det ett stort frågetecken för finansieringen. Jag tycker att det är fel tajmning att köpa nu. Men så småningom, beroende på var det landar, kan vi tänka oss att öka. Senaste åren har vi expanderat mycket inom bostadsfastigheter bland annat via nybyggnation men vi börjar bli mindre intresserade där”, säger Fredrik Lundberg till tidningen.

Det minskade intresset för bostadsfastigheter beror på att hyrorna är reglerade. Fredrik Lundberg ser därför större möjligheter på den kommersiella sidan. Han pekar också på att det är viktigt att äga marken för att det är ofta där värdet finns.

Lundbergs affärsidé kan beskrivas som ett kretslopp. I fjol erhåll bolaget 3 miljarder kronor i utdelning från sina portföljbolag. Lundbergs delade ut 1 miljard kronor till sina aktieägare och återinvesterade 2 miljarder kronor, utan att öka skuldsättningen.

”Det är en annan av våra bärande principer att vi ska ha en stark finansiell ställning med låg skuldsättning i våra företag. Pengarna som blir över i kretsloppet investerar vi i flera aktier och i våra fastigheter”, kommenterar Fredrik Lundberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets