Fredriksen köps ut ur Euronav

Bråket mellan den norske rederimiljardären John Fredriksen och rederifamiljen Saverys verkar vara över.
Fredriksen köps ut ur Euronav - fraternity-after-drydock-alongside-n-kom
Foto: Euronav

Det efter en uppgörelse där familjen köper ut Fredriksen från Euronav, som i samma veva säljer 24 VLCC-fartyg till Fredriksens Frontline för 2,35 miljarder dollar, motsvarande 26 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Frontline hade ursprungligen ett avtal om att gå ihop med Euronav, men detta sades upp på motstånd från familjen Saverys. Det stoppade dock inte Fredriksen från att fortsätta köpa in sig i Euronav.

Nu är parterna överens om att familjen Saverys bolag CMB köper Fredriksens 26,12% i Euronav för 18,43 dollar per aktie. Detta kommer att följas upp av en budplikt på övriga aktier i Euronav till samma pris.

Upplägget innebär att familjen Saverys tar över hela Euronav samtidigt som det säljer en betydande del av flottan till Frontline.

Familjen Saverys motstånd mot den föreslagna fusionen baserades på deras önskan att ställa om Euronav till en grön verksamhet och på sikt avveckla oljefrakterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets