Fullvärderad bemannare

ANALYS Bemanningsbolaget SJR har gått starkt på börsen sedan Affärsvärlden rekommenderade köp i september förra året. Riktkursen på 52,50 kronor nåddes i början av augusti och just nu handlas aktien strax under densamma.

VÄNTA Vårt argument då var att det högutdelande SJR hittat tillbaka till tillväxtspåret och att det inte reflekterades i värderingen av aktien. Sedan dess har högkonjunkturen, som tjänat bolaget väl med sin starka efterfrågan på ekonomi- och finanskompetens, blivit ett år äldre. Nu dör förvisso högkonjunkturer aldrig av hög ålder, men bedömarna verkar ganska eniga om att åtminstone en försvagning ligger i korten för den svenska konjunkturen de kommande åren. Orsaken till det är i huvudsak ett minskat byggande efter avkylningen på bostadsmarknaden.

Samtidigt har bolaget inte legat på latsidan, utan istället genomfört den enligt egen utsago största omorganisationen på tio år. Dotterbolaget SW, som hyrde ut mestadels ekonomiassistenter, har gått upp i moderbolaget som jobbat mest med chefer och specialister. Enligt vd:n och grundaren Per Ogunro finns det två vägar för ett bemanningsbolag att ta: antingen volymspåret eller specialistspåret. Genom omorganisationen stärker SJR sitt fokus på specialistspåret, vilket i Affärsvärldens ögon verkar långsiktigt klokt. I den mån som automatisering av tjänsteyrken kommer att ske lär volymspåret ligga mer illa till än specialistspåret.

Därutöver har bolaget dragit igång nya satsningar på tre områden utanför ekonomi och finans: IT, HR och supply chain. Bolaget bäddade för IT-satsningen redan på stämman under våren 2017 genom att välja in Claes Ruthberg, som under tolv år som vd fram till 2013 var med och byggde upp IT-konsultmäklaren Ework. När IT-verksamheten drog igång på hösten var därför kanske inte så förvånande att Marie Wiklund med lång bakgrund på just Ework valdes som chef.

De nya områdena breddar bolagets tillväxtbas och förbättrar tillväxtutsikterna på lång sikt. På kort sikt verkar dock kombinationen av nya satsningar och omorganisationen av SW ha tyngt tillväxten. I det andra kvartalet skrevs den till måttliga 3,9 procent. Det var en rejäl inbromsning från 12,5 procent för helåret 2017 och 8,3 procent för det första kvartalet. Bolaget gick i rapporten inte närmare in på orsakerna, men enligt Affärsvärldens bedömning finns förklaringen sannolikt i att de nya verksamheterna behöver en startsträcka och att SW:s volymverksamhet med sommarpersonal gick svagare i och med omorganisationen.

Nuläget för SJR är i Affärsvärldens ögon något svårbedömt. Bolaget har å ena sidan breddat sin tillväxtbas och gjort en förmodlig korrekt strategisk prioritering mot ökad specialisering. Å andra sidan har alla nya satsningar en startsträcka, runt två år enligt vd Ogunro, och med valet av specialisering försakar bolaget volymverksamheterna som fortfarande finns kvar i bolaget. Till det ska läggas en svensk konjunktur som högst sannolikt kommer att försvagas de kommande åren.

Affärsvärlden tror att tillväxten dämpas i år och landar vid cirka 7 procent för att sedan öka något de kommande åren. Rörelsemarginalen bedöms kunna bibehållas strax över 10 procent. I så fall tjänar bolaget strax över 3 kronor i år och drygt 3,30 kronor nästa år. Eftersom nästan hela vinsten delas ut innebär den prognosen en hög direktavkastning.  

Osäkerheten kring bolagets tillväxt på kort sikt gör dock att Affärsvärlden med sitt ettåriga perspektiv väljer att avvakta vid nuvarande värderingsnivåer. Köp aktien om den sjunker ner mot 40 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.