Fullvärderat konglomerat

ANALYS Konglomeratet fortsätter att imponera med sin förvärvsstrategi och stigande rörelsemarginal. Men värderingen är alltför utmanande.
Fullvärderat konglomerat - aktier-index-penna-affarsvarldne-700_binary_6878257.jpg

SÄLJ Lifco framgångssaga är enkel att beskriva. Med kassaflöden för befintliga bolag har man förvärvat stabila, lönsamma bolag med en stark marknadsposition inom sin nisch, vars kassaflöden har använts till att nya förvärv, och så vidare. Investeringarna är eviga, bolagen ska fortsätta agera självständigt, synergitänk är strängt förbjudet, som ägare har Lifco istället ett starkt kostnadsfokus med målet att öka de förvärvade företagens marginaler.

Det har man lyckats med. Vinsterna har stigit mer än omsättningen och rörelsemarginalen (EBITA) som för fem år sedan låg på 12 procent hade 2018 pressats upp till 18 procent. Affärsvärlden senaste analys av Lifco, för drygt ett år sedan, utmynnade i en köprekommendation baserat på förväntningar om fortsatta lyckosamma förvärv. Så skedde också, 2018 tillkom nio nya bolag och i år har två bolag köpts, första kvartalet var vinsttillväxten drygt 40 procent. Den goda utvecklingen har tagit med sig kursen uppåt, vid Affärsvärldens köprekommendation stod den i 339 kronor, nu handlas den till 470 kronor, långt över vår då satta riktkurs på 376 kronor.

Lifco har förvisso presterat betydligt bättre än vad Affärsvärlden – och andra analytiker – räknade med för ett år sedan. Men med p/e-tal på 23 för 2019 på ett bolag som, med undantag för dentaldelen, är konjunkturkänsligt känns värderingen väl utmanande. Nye vd:n Per Waldemarson får inte göra några felsteg i de framtida förvärven och i den riskmiljön väljer Affärsvärlden att ta hem vinsten och trycka på säljknappen.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Inget utrymme för misstag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets