Fyndpriser på företagsobligationer

Medan börsen visat blodröda siffror finns ett fåtal alternativa fonder som i stället har ökat i värde. En av dem är Atlant Fonders Protect A.

Vi är ju väldigt fokuserade på nedsidesbegränsningar och det är ett av de svåraste lägena att hantera. Därför lägger vi 99 procent av krutet på att försöka hantera förluster och potentiella förluster”, säger Anders Kullberg, grundare av Atlant Fonder.

Kullberg började i finansbranschen 1995 på dåvarande Optionsmäklarna, som gick samman med Stockholms Fondbörs 1998 och sedan bytte namn till OMX år 2004. Han startade Atlant 2006 och har varit ansvarig förvaltare sedan dess. Hans två medförvaltare på Atlant, Taner Pikdöken och Nikos Georgelis, har en bakgrund inom ränte- och kreditanalys respektive derivathandel på Danske Bank.

Protect A är en av Atlants sju alternativa investeringsfonder. Fonden strävar främst efter att skapa avkastning i kraftigt fallande marknader och samtidigt inte tappa så mycket pengar i en stigande marknad.

Efter ett svagt 2019, då fonden backade cirka 10 procent, har strategin under årets börsfrossa varit framgångsrik. Fonden ligger nu cirka 5 procent plus sedan årsskiftet, och var ett tag upp drygt 10 procent, samtidigt som Stockholmsbörsen backat drygt 20 procent. Avkastningen har främst skapats genom positionerna för en fallande börs i indexoptioner kopplade till Stockholmsbörsens OMXS30.

– Det finns ingen annan hedgefondförvaltare som jobbar så tydligt med svenska indexderivat, framför allt på optionssidan. Om jag vill ha 100 procents exponering mot den svenska aktiemarknaden behöver jag lägga maximalt 5 procent av fondens kapital i indexoptioner. Därför ligger den största delen av den synliga fondförmögenheten i obligationer, säger Anders Kullberg.

En stor del av arbetet och besluten kring fondernas inriktning sker när den svenska börsen har stängt. Anders Kullberg och hans två kolleger förbereder sig utifrån olika scenarier på kort och lång sikt.

– Om börsen öppnar 5 procent ner i morgon så vet vi redan vad vi ska göra. När marknaden öppnar så finns redan en lista på olika nivåer på index eller på enskilda aktier eller obligationer, säger Anders Kullberg.

Strategin att fatta beslut utanför börstid handlar också om att undvika att dras med i marknadspsykologin och ha en lugn arbetsmiljö.

– Att sitta och försöka fatta beslut utifrån när marknaden flaxar hit och dit, det är det som kallas daytrading, tror vi inte på i längden, säger Anders Kullberg.

Men någon pandemi orsakad av covid-19 hade Atlant inte med i sina beräkningar. Anders Kullberg säger att man däremot lyckats parera marknadschocken genom att vara prestigelösa i sin syn på marknaden och inte fastna i någon viss analys.

Fonden har också delvis lyckats undvika förluster på företagsobligationsmarknaden som präglats av oro, stigande räntor och fallande värden i år. Atlants kreditförvaltare, Taner Pikdöken, säger att man under en längre tid gjort bedömningen att företagsobligationer varit felprissatta och därför successivt ökat likviditeten i sina fonder under de senaste två åren.

– Vi är lyckligt lottade och kan nu agera köpare på obligationsmarknaden. Obligationer som för tre månader sedan gav 2 procents avkastning kan man nu få 10 till 12 procent för, det är riktiga fyndpriser. Även om vi också dras ned i befintliga innehav är det en väldigt tacksam sits, säger Taner Pikdöken.

Som mest hade fonden en nedsidesexponering på 80 procent mot börsen, nu är den andelen ungefär 20 procent. Nedjusteringen har gjorts utifrån bedömningen att det skulle bli en temporär botten på börsen på någonstans runt 1 300 på OMXS 30-index, vilket också tycks ha inträffat.

– Vi kommer därför inte att tappa så mycket härifrån om marknaden nu vänder upp. Vi har redan ställt in oss på en period där det kan bli lite stabilare. Men vi tror inte att nedgångsfasen är helt över. Sannolikheten är mer än 50 procent att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

– Vårt huvudscenario är att påverkan på den globala tillväxten gör att vi snarare landar någonstans runt 50 procents börsnedgång innan det här är färdigt, säger Anders Kullberg.

Anders Kullberg säger att börsens utveckling till stor del bestäms av de motåtgärder som nu sätts in, hur snabba och effektiva de blir. Vi utvärderar kontinuerligt myndigheternas och centralbankernas åtgärder för att försöka bedöma deras marknadspåverkan. Till och med svenska Riksbanken, som brukar vara senfärdiga, har ju åtminstone gjort någonting, säger han. Han betonar också vikten av att stödja företagsobligationsmarknaden.

– Om inte företagen kan refinansiera sig när förfallen kommer under året så finns det ingen marknad. Då kommer vi att få se företag som hamnar i mycket allvarliga trångmål, säger Anders Kullberg.

Han menar att det måste komma till likviditet, och pekar på främst de statliga AP-fonderna men även livförsäkringsbolagen som möjliga köpare.

– Det är ju fantastiska priser i sig just nu. Det är en väldigt god affär att köpa just nu, säger Taner Pikdöken.

Av: Ulf Waltré

Atlant Fonder

Atlant Fonder förvaltar Alternativa investeringsfonder som huvudsakligen handlat med aktie- och indexderivat samt företagsobligationer sedan starten 2006. Protect A är en av Atlants sju fonder och strävar efter att vara absolutavkastande och ge positiv avkastning när börsen går ned. Fonden förvaltas av Anders Kullberg, grundare och chefsförvaltare för Atlant Fonder, tillsammans med derivatförvaltaren Nikos Georgelis och ränteförvaltaren Taner Pikdöken. Basen i fonden är ränteportföljer i kombination med derivathandel mot OMX, men även genom Standard & Poor’s och Eurostocks, i syfte att skapa hävstång och skydd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.