Fyra flaggor i Scibases företrädesemission

Medicinteknikbolaget Scibase Holding genomför en företrädesemission och en riktad emission som kan tillföra bolaget totalt 82 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor för företrädesemissionen.
Fyra flaggor i Scibases företrädesemission - Scibase Pia
Scibase Holdings styrelse har beslutat om en företrädesemission och en riktad emission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 13 december. Till vänster VD Pia Renaudin. Källa: Scibase

Scibase Holding har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 59,3 Mkr brutto. Bolaget avser även ta in 22,5 Mkr i en riktad emission. De totala kostnaderna väntas bli 4,7 Mkr vilket motsvarar 5,7% av det sammanlagda emissionsbeloppet.

Cirka 50% av likviderna från de två emissionerna ska användas till kommersialisering av produkten Nevisense i USA, 35% ska gå till rörelsekapital samt 15% till investeringar i produktion och produktutveckling.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Scibase ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott i början av 2025.

“Vänligen notera att det har kommunicerats tydligt i tidigare delårsrapporter att bolaget ej har kapital för 12 månader och att verksamheten behöver finansieras. I Q2 genomfördes en kombinerad riktad-/företrädesemission vilket innebar att bolagets ägarbas stärktes med nya långsiktiga ägare”, kommenterar Scibases VD Pia Renaudin.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Scibase har mottagit teckningsåtaganden på 21,2 Mkr (35,8% av emissionen) men det framgår inte vilka som står bakom dessa.

“Det blir fel om ni tittar på företrädesemissionen separat, då detta ska ses som en kombination av en riktad emission till nya och vissa befintliga ägare, som sedan kombineras med en företrädesemission där nuvarande huvudägare deltar.  Information om vilka investerare som ingått teckningsåtaganden kommer att framgå av prospektet som kommer att offentliggöras innan teckningsperioden i företrädesemissionen inleds, vilket är marknadspraxis”, enligt Pia Renaudin.

Att det även sker en riktad emission är dock inget som hindrar Scibase från att ange vilka teckningsåtagarna i företrädesemissionen är.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Scibase valde att sätta teckningskursen per aktie till 0,45 kr, vilket är exakt samma kurs som aktien stängde på dagen innan villkoren presenterades. Aktien har sedan dess fallit och står nu i 0,40 kr. Lägst betalt sedan villkoren presenterades är 0,372 kr.

“Att erhålla nya ägare och även befintliga ägare som är villiga att teckna på marknadskurs får ses som ett styrkebesked”, uppger Pia Renaudin.

Det må vara hänt, men emissionen är endast säkerställd till 47,6%. Att aktien handlas under teckningskurs innebär en uppenbar risk för att investerare som överväger att delta inte gör det.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Scibase har mottagit garantiåtaganden på 7 Mkr (11,8% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 13% kontant, vilket dock inte ger skäl att höja på ögonbrynen.

Pia Renaudin kommenterar genom att hänvisa till ett citat i Scibases pressmeddelande från Jan Poulsen, som är VD för Life Science Invest Fund 1. Fonden är en av två garanter och dess VD uttrycker i citatet stor entusiasm kring sitt åtagande och Scibases framtidsutsikter.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt omkring den 20 december.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Scibases företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF