Fyra tidigare Ericsson-anställda åtalas för mutor i Djibouti

Fyra före detta anställda på Ericsson har åtalats för grov bestickning på misstankar om mutor till offentliga tjänstemän i Djibouti mellan 2011-2012 i syfte att vinna kontrakt på leveranser av telekomutrustning till landet. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Ericssons huvudkontor i Kista.
Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mutorna ska ha varit i form av kontanta överföringar på drygt 2 miljoner dollar. Dessa pengar gick till offentliga tjänstemän i Djibouti via ett konsultbolag i landet. Företrädaren för konsultbolaget ska samtidigt ha varit en offentlig tjänsteman, vilket de åtalade personerna varit medvetna om. Konsulten ska ha utnyttjat sin officiella position i landet för att se till att påverka köpbeslutet till fördel för Ericsson.

”Utredningen visar också att de överförda summorna skulle delas med andra personer i landets ledarskikt”, säger kammaråklagare Mats Jansson som varit förundersökningsledare.

Brotten begicks innan nuvarande mutlagstiftning trädde i kraft och åtalet gäller därför bestickning, grovt brott. Straffskalan enligt dåvarande lagstiftning är fängelse i minst sex månader och högst sex år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco