Fysisk butikshandel växer i Sverige

Svenska köpcentrum och handelsplatser ökar totalförsäljningen. Det är dock ny handelsyta som driver på.

Det framgår av kartläggningen SSCD, Swedish Shopping Centre Directory, enligt ett pressmeddelande på måndagen. Sammanställningen kommer från HUI Research i samarbete med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC).

Svenska köpcentrum och handelsområden fortsätter att uppvisa stark totaltillväxt med en detaljhandelsförsäljning som ökar 4,1 procent under 2016. Drivaren är nya handelsplatser och utbyggnationer.

I det kortare perspektivet väntas den höga byggtakten inom handelsfastigheter hålla i sig ett tag till. Fram till och med 2020 planeras det för drygt 1 miljon kvadratmeter ny handel, varav hälften redan håller på att byggas.

Ur det lite längre perspektivet fram till omkring år 2025 planeras 2,4 miljoner kvadratmeter ny handel. Det senare innebär en sänkt ambition jämfört med de 2,6 miljoner kvadrat som samma undersökning indikerade i fjol, och enligt HUI kan det vara ett tecken på avmattning i marknaden.

– Byggtakten har varit hög i Sverige under de senaste åren och många vita fläckar har täckts. En redan hög konkurrens i kombination med en snabbt växande e-handel innebär att vi kan vänta oss en lägre tillväxt framöver, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research, i pressmeddelandet.

Ur fastighetsinvesterarperspektiv konstaterar Datschas analyschef Kristina Andersson att handel förblir hett. Under första halvåret hade segmentet högst tillväxt av alla segment, med 26 procents högre transaktionsvolym ställt mot samma period i fjol.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.