Gardell 8 miljarder back på Thyssenkrupp

Cevian ligger som näst största ägare nu 8 miljarder kronor back på sina investeringar i krisande Thyssenkrupp, enligt Affärsvärldens beräkning.

Indiska Tata Steel meddelade i november att 1 000 anställda, en av åtta, ska friställas från bolagets anläggning i Port Talbot. I Nederländerna minskas antalet anställda med 1  600. I fallet Tata påverkas besluten om nedskärningar inte bara av en svag stålkonjunktur utan också av att EU:s konkurrensmyndigheter tidigare stoppade den planerade fusionen med Thyssenkrupp, en affär som hade skapat Europas näst största stålkoncern efter Arcelor Mittal.

Det var inte bara EU som gav tummen ner för samgåendet mellan Thyssenkrupp och Tata. Också Thyssenkrupps näst största ägare, Christer Gardells Cevian, med cirka 18 procents ägande, var enligt en studie av Harvard Law School negativa med motiveringen att avtalet var för fördelaktigt för Tata.  Det framgick dock inte av de uttalanden som Cevians Lars Förberg gjorde när affären offentliggjordes. Med rätt strategiska beslut och en execution i toppklass skulle Thyssenkrupp kunna värderas till i storlek 50 euro per aktie i stället för dagens 21 euro, framöll han då i en intervju med Reuters. Sedan dess har kursen halverats till 11 euro. På de 100 miljoner aktier Cevian äger betyder det ett värdetapp på drygt 1 miljard kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets