Getinge förvärvar amerikanskt bolag för miljardbelopp

Medicinteknikbolaget Getinge har ingått avtal om att förvärva 100 procent av aktierna i High Purity New England, ett amerikanskt företag inom området för engångsprodukter inom biofarmaceutisk utveckling och produktion. Det framgår av ett pressmeddelande.
Getinge förvärvar amerikanskt bolag för miljardbelopp - afv-carl-bennet-srgb_DSC0408
Carl Bennet är storägare i Getinge. Foto: Tobias Ohls

High Purity New England, HPNE, erbjuder ett utbud av egenutvecklade och distribuerade produkter som täcker allt från läkemedelsframtagning och bearbetning, till förpackning och slutbehandling.

HPNE:s produkter hjälper ledande biofarmaceutiska och biotekniska aktörer i produktionen av monoklonala antikroppar, vacciner, cell- och genterapier samt andra betydande terapier av nästa generation. Företaget, som grundades 2002, är privatägt och har 150 anställda. Huvudkontor och produktionsanläggning finns i Smithfield, Rhode Island i USA.

Getinge kommer att förvärva alla utestående aktier i HPNE och betala 120 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor, kontant vid slutförande av förvärvet, på kassa- och skuldfri basis. Dessutom kan ytterligare högst 170 miljoner dollar, motsvarande 1,85 miljarder kronor, betalas ut under 2024-2026 om avtalade resultat relaterade milstolpar uppnås under 2023-2025.

Förvärvet kommer att finansieras via befintlig kassa och nettoskulden i relation till ebitda förväntas öka med 0,3 gånger i samband med att affären slutförs. Getinge förväntar sig att HPNE är fullt integrerat i slutet av 2024 och förväntar sig inga väsentliga integrationskostnader 2023-2024.

Förvärvet förväntas inte ha materiell påverkan på Getinges vinst samt vinst per aktie under 2023.
Transaktionen förväntas slutföras tredje kvartalet 2023 och är villkorad av att sedvanliga medgivanden, andra specifika villkor för fullgörande av transaktionen samt regulatoriska villkor uppfylls, inklusive granskning av kommittén för utländska investeringar i USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.