Glencore-besked ger gruvrally

Gruv- och smältverkssektorn tillhör förmiddagens vinnare med klara uppgångar på de europeiska börserna.

I Stockholm steg Boliden och Lundin Mining med 11 respektive 6,7 procent, medan det ute i övriga Europa noterades uppgång för Nyrstar med 9,0 procent, BHP Billiton 2,8 procent och Glencore 6,0 procent.

Sentimentet får stöd av kraftigt stigande priser på metaller i dag, där zink sticker ut med en uppgång på hela 7,3 procent. Men även den ledande metallen koppar stiger mycket, upp 3,5 procent.

För zinks vidkommande har Glencore meddelat att de drar ned produktionen av zink med en tredjedel, eller 500.000 ton samt att de stänger gruvor i Australien och Peru. Även dess blyproduktionskapacitet kommer reduceras av åtgärderna.

Beskedet att minska zinkproduktionen kommer också att bli intressant för marknadsbalansen. Zinkorganisationen ILZSG kommer på måndag att lämna en ny prognos över marknadsbalansen. Den senaste prognosen, från april, pekade på ett underskott om 151.000 ton i år.

Häromdagen drog kopparorganisationen ICSG ned sin prognos marknadsbalansen för koppar, som SIX News rapporterade om under gårdagen, till +41.000 ton från +364.000 ton för 2015. Även prognosen för 2016 drogs ned rejält.

Det återstår att se om ILZSG kommer att följa ICSG i spåren på måndag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.