Globala videospelsförsäljningen väntas backa för första gången på flera år

Den globala försäljningen av videospel väntas minska med 1,2% under 2022, mätt i årstakt. Det enligt prognoser från analysfirman Ampere Analysis, rapporterar CNBC.
Globala videospelsförsäljningen väntas backa för första gången på flera år - PLAYSTATION 4
Spelkonsolen Playstation 4, PS4 Foto: Henrik Montgomery / TT
Ampere prognostiserar att försäljningen uppgår till 188 miljarder dollar i år. Om förväntningarna infrias innebär det att 2022 blir det första negativa året på länge. Försäljningen har ökat åtminstone sedan 2015, enligt Amperes mätningar. Under de pandemirelaterade åren 2019-2021 steg försäljningen hela 26% till rekordhöga 191 miljoner dollar.

Värt att anmärka är att försäljningen under 2022 är påverkad av både försörjningsstörningar, vilket inneburit att det inte kunnat tillverkas tillräckligt många konsoler för spelarna, samt av Ukrainakriget som lett till sanktioner mot den stora spelmarknaden Ryssland. Den var världens tionde största i fjol enligt Ampere, men väntas i år falla till en fjortonde plats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.