Goldman föredrar aktier trots Kina-oro

Goldman Sachs tror inte att det senaste fallet i råvarupriser samt Kinas ekonomiska instabilitet och valutaförsvagning kommer att driva världsekonomin in i recession.

Man noterar dock att de senaste veckornas Kinaoro och råvaruprisfall har spillt över på aktiemarknaderna.

Det skriver banken i en analys där man går igenom sin syn på olika tillgångsslag i relation till Kinaturbulensen och råvaruprisfallen.

Goldman bibehåller sin syn om att råvaror kommer att underprestera och man rekommenderar en underviktsposition i det tillgångsslaget. Man rekommenderar också undervikt för råvarurelaterade sektorer när det kommer till aktier.

Marknadsrörelserna återspeglar oron om risk för avmattning på tillväxtmarknader i allmänhet och i Kina i synnerhet, skriver banken. Goldmans råvarustrateger argumenterar dock för att de negativa prisrörelserna på olja och andra råvaror i första hand reflekterar ett överutbud, snarare än en vikande efterfrågan.

“Med anledning av detta ser vi en betydande risk att marknaden överreagerar på prisnedgångarna och ser dem som en negativ tillväxtsignal”, skriver Goldman Sachs.

Aktier är bankens fortsatt föredragna tillgångsslag men man drar ned sin rekommendation till neutral på kort sikt. Sett till tidshorisonter på 6 respektive 12 månader rekommenderar man fortsatt övervikt i aktier. Man föredrar då att handla på mer utvecklade marknader, snarare än på tillväxtmarknader.

Man har en neutral syn på både europeiska och amerikanska aktier för den närmsta 3-månadersperioden. Sett till kommande 12 månaderna rekommenderar man övervikt i europeiska och japanska aktier medan amerikanska aktier får en undervikts-rekommendation.

Goldmans ekonomer är försiktiga med att göra en för stark tolkning av svagheten i Kina och bland råvarupriserna som tecken om var den globala tillväxten är på väg. De anser att tillväxten i USA och Europa i grunden är sund och inte kommer att vara så väldigt känslig för försvagningen i Kina och på andra tillväxtmarknader.

“Trots att vi ser viss nedsiderisk baserat på försvagat förtroende på marknaderna samt att inflationen kan backa som följd, ser vi en global recession som väldigt osannolik”, skriver Goldman vidare.

Goldman menar att Kina nu står inför att genomföra nödvändiga strukturella förändringar för att skapa balans i ekonomin. Enligt Goldmans ekonomer besitter Kina mycket utrymme att genomföra lättnadsåtgärder och de förväntar sig sådant agerande inom den närmsta framtiden.

“I slutändan så ligger riskerna inom Kina och den överdrivna oron om den globala tillväxten grundar sig i Kina och avsaknaden av politiska lättnadsåtgärder. Vi observerar att investerare hoppas på det bästa men förväntar sig det värsta. Oron för minskad tillväxt kommer att kvarstå så länge inga politiska åtgärder eller makrostatistik pekar på en motsatt utveckling”, skriver Goldman och förklarar att det kanske inte räcker med stabiliseringsåtgärder i sig utan investerare behöver se att de faktiskt har effekt för att riskaptiten ska kunna tillta.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.