Goldman Sachs: 10 trender för 2016

Goldman Sachs listar i en färsk analys tio olika trender, eller teman, de tror kommer att synas under 2016.

Bland annat en global tillväxt som är stabilare än vad den ser ut att vara och en begränsad uppsida i amerikanska aktier.

Goldman ser att tillväxten varit en besvikelse flera år i rad men ändå inte hindrat riskabla tillgångar från att gå upp. De redan höga priserna kommer dock att vara en utmaning i USA med ett skifte mellan sektorer och marknader.

Under nästa år kommer inflationen att stiga över marknadens förväntningar med en högre avkastning på obligationer som följd. Dollarn kommer sannolikt att fortsätta att stärkas mot andra valutor.

I enlighet med torsdagens analys över råvarumarknaderna, understryker Goldman sin syn på att överutbudet etablerar risken på nedsidan under kommande år. I slutet av nästa år bedöms olja dock kunna återhämta sig, efter att produktionen avmattats och kommit ifatt efterfrågan.

Dessa är trenderna, enligt Goldman Sachs:

 

  1. Stabil global tillväxt
  2. Lägre inflation, men inte så låg som väntat
  3. Penningpolitik som går åt olika håll
  4. Lägre oljepriser
  5. Bred nedgång i råvarupriser, av olika grad
  6. En vändning i den så kallade ”global savings glut” (kan beskrivas som globalt överflöd av sparande)
  7. Låg avkastning på aktiemarknaden
  8. Inbromsning på tillväxtmarknaderna
  9. Låg likviditet som det nya normala
  10. Bolagens vinster kan lyfta uppåt

     

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG