Goldman Sachs: Tredje fasen av finanskrisen

Goldman Sachs ser att finanskrisen som började 2008 nu har gått in i den tredje fasen som kännetecknas av låga råvarupriser, avtagande tillväxt på utvecklingsmarknader och låg inflation. Det framgår av en rapport från Goldman Sachs som Business Insider tagit del av.

Igenkänningsfaktorerna är även ett resultat av de två föregående vågorna av kris, innehållande en kollaps för banker och statsskuldproblematik. Enligt Goldmans analytiker Peter Oppenheimer är allt en del av en supercykel för skulder.

Han ser att centralbanken hade bråttom att sänka räntorna i respons till de två första skuldkriserna och uppmanade på så sätt investerare att söka sig till tillväxtmarknader.

När räntorna nu ser ut att vara på väg upp, blir det trångt i utgången när långivare och investerare flyr bland annat råvaror som kommit att förknippas med tillväxtekonomier och inte minst Kina.

– Utvecklingsmarknaderna var på väg mot en fas av optimism, stödda av en gynnsam politik i USA och kredittillväxt. Men när Europa slutligen gick in i en tillväxtfas under 2012 påskyndad av penningpolitiska lättnader, var utvecklingsmarknader på väg in i en negativ fas. Det skriver rapportförfattarna.

Den tredje vågen kan vara den sista vågen, samtidigt ser Goldman inte att den kommer att vara över innan utvecklingsmarknaderna jobbat genom sina skulder och tagit förlusterna som gömmer sig i dem.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.