”Golvföretag till börsen”
Till och med Golvets mest skeptiska vänner börjar tina av vårsolen. Oron för en omedelbar börskrasch verkar ha lättat.
– Det är verkligen rymdhausse därute, säger en citronpanerad krokfångad torsk.
– De svenska institutionerna har varit underinvesterade i både Volvo och Ericsson. De måste in, helt enkelt. De är en fantastisk betajakt, säger torsken.
En strateg på väg till Shanghai och världsutställningen håller med.
– Bolagen befinner sig i en sweet spot just nu. Volymerna har slutat falla och samtidigt har de dragit ned kostnaderna till minimum. Hävstången blir fenomenal. Det lär inte blir lika stor effekt nästa kvartal, tror strategen.
Utländska investerares faiblesse för cyklisk exponering drar upp börsen.
– Därför är småbolag iskalla, säger torsken.
Fast det innebär inte att det inte snackas om de lite mindre bolagen också. Fabege till exempel.
– Nu har de ju förlorat det där skattemålet. Det var trist för dem, men det viktiga för oss är att vi vet vad som gäller. Fabege brukar, liksom Hufvudstaden, handlas nära substans. Men osäkerheten har tyngt aktien. Nu kan aktien klättra upp till 54-55 kronor igen, säger en nyligen sjösatt 32-fots Nimbus.
Fabege hoppas i alla fall på att vinna i Kammarrätten. Med tanke på att bolaget har upptaxerats med 2,8 miljarder så skulle det vara en lättnad.
En förvaltare med armbågslappar på cashmere-koftan vill hellre prata om den nyligen genomförda placingen i Kapp-Ahl.
– Det har ju helt klart blivit ett överhäng där. Många aktörer köpte och trodde att det skulle bli snabba pengar. Så blev det ju inte. Nu är de inte komfortabla med sina positioner och måste ur. Innan dess kan aktien inte lyfta, säger den lappade.
Ett bolag i samma sektor som det talas om är New Wave.
– Jag träffade Torsten och han verkar vara i finfin form. Det där bolaget är helt klart på väg upp igen, risken är att de inte har lager nog när det drar i gång, säger en nyputsad Callaway Diablo-hybrid.
Och när vi ändå är inne på småbolagen. Visas köp av amerikanska Cybersource gör att det vattnas i munnen på aktieägarna i Dibs.
– Dibs har alltid handlats i hyfsat höga multiplar, men det här visar ju att det finns en anledning. Med sin marknadsposition är det en given uppköpskandidat, säger en handfiléad matjessill med dill och rödlök.
Några konkreta buduppgifter har dock Golvet inte kunnat lokalisera. Men det snackas om bud på börsen, inte minst om fientliga sådana.
– Inte för att Tricorona-affären gick nåt vidare. Men ibland måste man ta envisa huvudägare vid hornen, säger en rådgivare kryptiskt.
Det talas om noteringar också. Golvet hör att Nordstjernan har ett fint företag som bankerna gärna sätter tänderna i. Verksamhet? Golv, minsann.
– Det var Välinge som uppfann det här med att lägga golv utan att limma. De har ett himla jobb med att hålla i patenten, men det verkar fungera, säger en stammis på Glamour Bar i Shanghai.
Men det talas inte bara om pluttarna, förstås. Inför SEB:s rapport är det många som har en inofficiell åsikt.
– Flera firmor är positiva till banken utan att ha gått ut med officiella ändringar innan rapporten. Det är upplagt för en bra rapport, säger ett par sylvassa Christian Loubotin.
Så hör vi att bildbehandlingsbolaget Digital Vision fortsätter att kämpa i motvind. Bolaget gör nu sin andra emission på ett år och den garanteras av bland andra finansbloggaren Jon Jonsson och Bringwells vd David Rönnberg. Bolaget försöker febrilt hitta ny vd efter Michael Freudenthal som sparkades ut efter bara fyra månader, och dessutom sker en utrensning i styrelsen. Men ordföranden Håkan Ramsin får förnyat förtroende, trots att insatserna hittills inte har imponerat.
– Det måste finnas lite kontinuitet, så han får nog vara kvar, åtminstone ett år, säger en utförsåkare som just kom hem från årets heli-skiing i Riksgränsen.
– Filmindustrin dök förra året så bolaget har haft det kämpigt, men med de nya pengarna och litet nytt folk i styrelse och ledning kommer det ordna sig.
Vad var det de sa?
Feelgood: I höstas ifrågasatte en Golvetvän om Bengt Stillström och Uwe Löffler verkligen skulle kunna komma överens i Feelgood. Det gjorde de inte. Uwe Löffler undanber sig omval till ordförande.
– En händelse som ser ut som en tanke. Till ny ordförande föreslås Fredrik Thafvelin med lång erfarenhet från branschen. Det är nog bra för bolaget, säger vännen.
Oriflame: Och visst hade stekaren som firat påsken på Aruba hade rätt. Jämförelsesiffrorna i Oriflame var tuffa, aktien dök 12 procent på rapporten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.