”Gränges värderas för snålt”
Din fond har varit bästa Sverigefond hittills i år. Varför?
– Vi investerar i kvalitetsbolag med bra ledning och starka kassaflöden som klarat av att leverera även i kärva marknadslägen. Jag har inte sökt mig till turn around-kandidater eller liknande. Sedan jag tog över förvaltningen 1 januari 2014 har fonden stigit med drygt 45 procent, nästan tolv procentenheter bättre än Stockholmsbörsen (SIXRX).
Men är det verkligen möjligt att slå index långsiktigt på en genomlyst marknad där alla har i stort sett samma information?
– Även om många har samma information drar inte alla samma slutsatser. Vi har en stark övertygelse att det är fullt möjligt att överträffa index långsiktigt. Med min bakgrund som analytiker och analyschef är det naturligt att jag jobbar mycket med egen analys och bygger upp egna modeller utifrån bottom up-analys. Jag lägger också stor vikt vid att vara ute och träffa bolagen, både ledningen och personer i verksamheten.
Fondens innehav är fördelat på högst 25 aktier. Betyder det att en investering i fonden också är förknippad med hög risk?
– Standardavvikelsen för fonden har varit som för Stockholmsbörsen, vilket betyder att vi har haft en väldigt bra riskjusterad avkastning. Vi har lyckats med att balansera innehav i större bolag som är väldigt stabila oavsett konjunktur med placeringar i bolag med en specifik position för en viss utvecklingsfas, här finns små och medelstora bolag som ingen analytiker följer. Ju mer underanalyserat, desto bättre. Inget innehav får stå för mer än 10 procent av fonden. Just nu har vi 24 bolag i fonden, där 6-7 bolag står för vardera 6–7 procent av fonden.
Vilka är era största innehav och varför?
– Det är ju knappast någon nyhet att H&M har en välfungerande affärsmodell och stor tillväxtpotential inte minst inom e-handel, men analytiker har överlag varit skeptiska till aktien och det har arbetat sig in i kursen som gått sämre än börsen. Aktien ser därför ut som en långsiktigt bra investering. Sandvik börjar närma sig botten och besparingsprogrammet i fas två känns trovärdigt och kan ge snabbare effekt än väntat. En bonus är att Johan Molin är ny ordförande, han har gjort ett fantastiskt jobb i Assa Abloy. Ett tredje stort innehav är Eltel, ett stabilt bolag med både långsiktigt goda möjligheter till organisk tillväxt och stora möjligheter till förvärv till värderingsmultiplar som ligger under deras egen värdering.
Några andra favoriter?
– Assa Abloy, där inte minst möjligheterna till att förvärva och strukturera om på en fragmenterad marknad lockar. Gränges, som är nya på börsen, har en snål värdering vid p/e 11 och en ledning som hellre visar resultat än pratar upp kursen. Med ett möjligt förvärv av en produktionsanläggning i Nordamerika finns stor potential i USA:s bilindustri.
Har ni någon branschstrategi?
– Nej, vi letar efter specifika aktier oavsett bransch. Sedan undviker jag branscher som jag inte kan bedöma, hit hör bioteknik och oljeprospekteringsföretag. Noterbart är att vi har klarat av att leverera utan att ha haft i stort sett något i fastigheter.
Hur ser du på Stockholmsbörsen generellt och vad är ditt största orosmoln på makrohimlen just nu?
– Börsen är inne i en korrigeringsfas, men jag tycker inte den här ränteuppgången är tillräcklig för att skapa oro för aktier. Vi på Cliens tror att börsen kommer stänga året högre än i dag. Makrobekymret just nu är att valutorna slår tillbaka, dollarn försvagas mot kronan och euron, vilket leder till att en del vinstprognoser kommer att revideras ner de kommande månaderna.
Hur investerar du dina egna sparmedel?
– Jag sparar i Cliens alla fonder, med tonvikt på Sverige Fokus.
Av: Göran Lind
Thomas Brodin
Förvaltar: Cliens Sverige Fokus.
Utveckling i år: + 22,6 procent.
Förvaltat kapital: 280 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.