Graninge öppet för Sydkraft

Huvudägaren i Graninge, franska Edf, vill sälja sina svenska kraftaktier i en mångmiljardaffär. Sydkraft pekas ut som en möjlig köpare.

Är du en av de drygt 3 000 som äger aktier i Graninge? Grattis i så fall. Inte nog med att aktien steg med 56 procent under 2001 och 2002 medan index föll 48 procent. Dessutom väntar nu ägarförändringar, vilket lär sätta fart på den vanligtvis stendöda aktien.

Det är statsägda Edf, Electricité de France, som givit investmentbanken Merrill Lynch i uppdrag att utreda vad som kan göras med koncernens innehav i Graninge. En försäljning är trolig. Edf är skuldtyngt och behöver få loss kapital för att klara pensionsåtaganden och konsolidera sin ställning på huvudmarknaderna i Västeuropa.

Bo Källstrand var vd för Graninge i början av 1990-talet och sitter alltjämt i bolagets styrelse. Fram till i våras var han Europachef på Edf. Han vill inte kommentera Edf:s innehav i Graninge men säger att i stort sett alla energiföretag i Europa nu ser över sina engagemang.

– Det gäller särskilt i fråga om minoritetsposter. Bolagens balansräkningar är över lag svaga efter de senaste årens många förvärv och det är något som kreditvärderingsföretagen riktar allt större uppmärksamhet mot, säger Källstrand.

Edf äger drygt 36 procent av aktierna men konsoliderar Graninge tack vare ett avtal med ägarfamiljen Nordin.

– Om Edf skulle bestämma sig för att sälja sina aktier är Sydkraft den troligaste köparen, säger Carin Frost, kreditanalytiker på SEB Merchant Banking.

Sydkraft och dess ägare, den tyska energijätten E.ON, äger tillsammans en lika stor andel som Edf. Ett maktskifte i Graninge är därför att vänta om Sydkraft skulle köpa. Sydkraftledningen vill i dag inte säga något annat än att “vi är stora ägare och är intresserade av att vara långsiktiga ägare”.

– Mycket kan hända i Graninge. Om Sydkraft och E.ON skulle köpa posten kommer de till exempel över budpliktsgränsen. Det finns också andra potentiella köpare, säger Andreas Ziga, analytiker på Standard & Poor’s.

Fortum tänkbar köpare
En annan intressent kan vara finska Fortum, men finländarna har svaga finanser efter köpen av Birka Energi och av en aktiepost i Norges största elbolag Hafslund (se artikel nedan). Vattenfall skulle förmodligen också vara intressserat, men en sådan affär stupar på konkurrensfrågorna.

Vattenfall producerar redan hälften av all kraft i Sverige.

Edf:s troliga reträtt gör att konkurrensen på den svenska elmarknaden totalt sett minskar. Oligopolet Vattenfall-Sydkraft-Fortum befästs ytterligare. Läget är krisartat i de amerikanska energibolagen, som tidigare var stora handlare på elbörsen Nordpool. Även de syd- och centraleuropeiska företagen fokuserar nu på sina hemmamarknader.

Riktig godbit
Den som köper Graninge kommer över en godbit. Bolaget är Sveriges fjärde största kraftbolag. All el genereras i väl nedskrivna men högeffektiva vattenkraftverk i mellersta Norrland. Dessutom äger Graninge mycket lönsamma nätbolag i främst Stockholmsområdet. Bolagets norrländska eldistributionsnät i Ångermanland ligger intill Sydkrafts nät i Medelpad.

Aktien handlas i mycket liten skala. I tisdags hade till exempel bara några hundra aktier omsatts i ett bolag med ett börsvärde på över 12 miljarder kronor. Något regelrätt bud på hela Graninge är heller inte att vänta. Skälet är att familjen Nordin inte visar några tecken på att vilja skiljas från sin minoritetspost på cirka 15 procent.

För dem som trots det blygsamma utbudet kunnat köpa in sig på senare år blir rådet: behåll. En affär mellan Edf och Sydkraft lär sätta fart på aktien, som när detta skrivs stigit drygt tio procent till 200 kronor.Fjärde störst i Sverige
Bolag Andel (%) Ägare (%)
av produktion
Vattenfall 48,5 Svenska staten
Sydkraft 20,7 E.ON (55) Statkraft (45)
Fortum/Birka 18,8 Fortum
Graninge 2,3 Sydkraft (23), Edf (36), E. ON (13), Fam Nordin/Rudbeck (17)
Skellefteå Kraft 2,3 Skellefteå Kommun
Källa: Konkurrensverket (2001)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF