Grov miss från Skandia

Skandias resultat i det andra kvartalet var inte i närheten av förväntningarna. Lönsamheten i främst den tyska verksamheten har dalat och Skandia skriver även ned goodwillvärdet på brittiska Bankhall.

Sparkoncernen Skandia redovisar ett rörelseresultat enligt embedded value-metoden på 818 miljoner kronor (583) för det andra kvartalet 2005. Goodwill i Bankhall har skrivits ned med -1.135 miljoner kronor. Analytikernas förväntningar låg kring 1.459 miljoner kronor, enligt de analyser Nyhetsbyrån Ticker tagit del av.

Det operativa resultatet, som exkluderar finansiella effekter, uppgick till -122 miljoner kronor (819). Analytikerna hade väntat sig ett operativt resultat kring 1.007 miljoner kronor.

Beräknad vinstmarginal för nyförsäljning av fondförsäkringar sjönk till 14,9 procent (17,8). Minskningen förklaras till övervägande del av kraftigt förändrade marknadsförutsättningar för den tyska verksamheten. Vinstmarginalen ökade i Sverige och var i stort sett oförändrad i Storbritannien.

Vinstmarginalen ökade i division Nodic medan marginalen i UK, Asia Pacific & Offshore var oförändrad. Europe & Latin America visade en minskning. Minskningen i Europa förklaras av kraftigt ändrade marknadsförutsättningar i Tyskland vilket hade en direkt negativ påverkan på koncernens vinstmarginal under kvartalet med 2,5 procentenheter.

“En förskjutning i den geografiska sammansättningen av affären har skett mot marknader med en lägre vinstmarginal”, skriver Skandia.

Resultatet före skatt, enligt årsredovisningslagen och enligt IFRS, var -958 miljoner kronor (148). Intäkterna, enligt årsredovisningslagen, steg till 4.073 miljoner kronor (3.422).

Nettoresultatet var -1.470 miljoner kronor (79) eller -0,98 kronor per aktie (0,07). Nettoresultatet belastas av förlust från avvecklad verksamhet med -471 miljoner kronor (0) och nedskrivningen av goodwill om -1.135 miljoner kronor (0). Kassaflödet från den löpande verksamheten (exklusive förändring in- och utlåning i bank) uppgick till -0,2 miljarder kronor (-1,6) under det första halvåret.

Efter en fördjupad analys är Skandias slutsats att förväntade framtida vinster och synergier i brittiska Bankhall bedöms bli ytterligare avsevärt lägre än tidigare antagits. Det skriver Skandia i delårsrapporten. Skandia har beslutat att skriva ned goodwill hänförligt till Bankhall med -1.135 miljoner kronor. Efter nedskrivningen uppgår goodwill i Bankhall per den 30 juni till 350 miljoner kronor.

Skandia anser att det återstående goodwillvärdet kan motiveras kan motiveras av en samlad bedömning av förväntade vinster enligt den nya affärsplanen samt värdet av bolagets strategiska position på den brittiska marknaden för distribution av försäkringsprodukter. Bankhall vidtar aktiva åtgärder för att öka lönsamheten. Bolagets eget distribitionsnätverk (ISL) har avvecklats och kostnader ska reduceras samtidigt som nya intäktskällor utvecklas där en så kallad Multi-tie plattform beräknas klar för introduktion under tredje kvartalet 2005. Peter Mann har utsetts till VD för Bankhall med tillträde i augusti.

En konsumentorganisation i Österrike, Verein für Kosumenteninformation (VKI), har väckt talan i domstol mot Skandias dotterbolag i Österrike, Skandia Leben AG, liksom mot flera andra försäkringsbolag på den österrikiska marknaden. Det framgår av delårsrapporten. VKI har begärt att domstolen ska fastställa att de allmänna villkor för försäkringsavtal som används av Skandia Leben och de andra försäkringsbolagen inte innehåller tillräckligt tydliga bestämmelser om beräkning av avgifter och kostnader.

Skandia och övriga försäkringsbolag bestrider VKI:s talan kraftfullt. Det är för närvarande inte möjligt att bedöma vilken finansiell påverkan denna tvist kan komma att ha på Skandia Leben, men den kan komma att bli materiell. Någon avsättning för tvisten har inte gjorts, skriver Skandia.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.