Gummiaktie som kan studsa

ANALYS Förvärvsmaskinen föll tungt på bokslutet och sen fick vd hastigt lämna. Trots osäkerheten behåller Affärsvärlden köprådet.

KÖP Köprådet på polymerkoncernen Hexpol i början av maj förra året såg inte så dumt ut kring årsskiftet, då aktien handlades kring 93 kronor och hade avkastat 30 procent på bara drygt ett halvår. Men som kom 2020. Först rasade Hexpol 8 procent på bokslutet i slutet av januari och sen slog coronavirusoron till på börsen. Däremellan ökade osäkerheten ytterligare när vd Mikael Fryklund hastigt fick lämna vd-posten i mitten av februari.

I fjol växte Hexpol med 13 procent, vilket inte alls är dåligt, men tillväxten handlade uteslutande om förvärvad tillväxt och positiva valutaeffekter. Faktum är att Hexpols organiska tillväxt var -9 procent, vilket var den sämsta siffran sedan finanskrisåret 2009. Under fjärde kvartalet var motsvarande siffra -13 procent, vilket indikerar fortsatt hård motvind.

På våra uppdaterade prognoser baserade på bolagets ebita-resultat exklusive engångsposter handlas Hexpol till ev/ebita på knappt 11 respektive knappt 10 för 2020 respektive 2021. För ett välskött industribolag är det attraktiva multiplar, särskilt som det sannolikt finns goda möjligheter att återställa lönsamheten när efterfrågan vänder upp igen.

Osäkerheten kring konjunkturen och vd-bytet gör Hexpol till en svårbedömd aktie på kort sikt, men för långsiktiga investerare framstår aktien som klart intressant på nuvarande nivåer. Affärsvärlden upprepar köprådet.

Detta är en kortversion av Värd ytterligare en chans. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.