Gummigubben

Hur bygger man en världsledare av en svensk nischspelare i en fragmenterad bransch? Fråga Årets ledare: Hexpols vd Georg Brunstam.

Georg Brunstam vet inte hur många gånger han har förklarat vad Hexpol sysslar med. Det är många. Han får nästan alltid börja där eftersom så få känner till företaget, trots att Hexpol har 3 500 anställda i tio länder, finns på börsens storbolagslista och är värt över 22 miljarder kronor. Och ärligt talat har de flesta av oss ingen större anledning att lägga namnet på minnet. Sannolikheten att en slumpmässigt vald representant från allmänheten skulle vilja köpa något av Hexpol eller ha något annat skäl att söka kontakt med företaget gränsar mot noll.

Hexpol utvecklar och säljer gummiblandningar – polymerer – till fordons- och verkstadsindustrins systemleverantörer. Det innebär att koncernen inte är en under­leverantör, snarare en under-underleverantör. Produkterna kokas ihop efter noggranna recept och har det gemensamt att de kan formas till sådant som lister, dukar, behållare och pluppar av olika storlekar och slag. Hexpol är, kort sagt, den typen av bolag som aldrig skulle dyka upp på någon radar någonstans om det inte vore för att de är bäst i världen på det de gör. Och då ska man ha klart för sig att rätt många andra gör ungefär samma sak – eller försöker. På global nivå är polymerbranschen starkt fragmentiserad. För ett drygt decennium sedan omsatte Hexpol omkring en halv miljard, och det fanns dussintals – om inte hundratals – konkurrenter i samma storlek. I dag säljer koncernen för 8,5 miljarder kronor och är en av de största spelarna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här