Gunvor om smuggelhärvan: ”Falska påståenden”

Enligt Sveriges Radio har oljehandelsbolaget Gunvor varit indraget i en smuggelhärva. Något Gunvor nu dementerar.

SR Ekot rapporterar i dag om att oljehandelsbolaget Gunvor, med den svenske miljardären Torbjörn Törnqvist som storägare och vd, har köpt och sålt vidare olja som smugglats ut från Vitryssland.

I ett uttalande som Affärsvärlden tagit del av kommer nu Gunvor med en kraftig dementi.

”Sveriges Radio har valt att publicera falska och missvisande påståenden rörande Gunvor istället för fakta. Gunvor har absolut ingen del i det upplägg som beskrivs. Sveriges Radio har ignorerat Gunvors uttömmande förklaringar, och verkar inte ha velat förstå hur råvaruhandel fungerar. Istället har man valt att förlita sig på en så kallad expert, som har missförstått informationen på en fraktnota. Som vi vid ett flertal gånger förklarat för Sveriges Radio har Gunvor förvärvat en blandkomponent vid den lettiska gränsen. Således har Gunvor inte haft något som helst att göra med tullformaliteterna i Vitryssland. Gunvor har inte haft kontakt med de vitryska myndigheterna och inget kontraktsförhållande med något vitryskt bolag när det gäller export av denna produkt.  All dokumentation visar detta. Vi begär att Sveriges Radio drar tillbaka sin artikel och ger oss en ursäkt.”

Torbjörn Törnqvist grundade Gunvor år 2000 tillsammans med Gennadij Timtjenko. Svensken köpte ut sin partner strax innan denne hamnade på USA:s sanktionslista, på grund av sina kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.