Gunvor på väg mot storköp

Gunvor närmar sig ett köp av ett raffinaderi i en av Europas absolut största hamnstäder, nederländska Rotterdam. Det uppger källor med insyn till Financial Times.

Gunvor leds av svensken Torbjörn Törnqvist och är en av världens största oljehandlare. Bolaget sålde i början av augusti 74 procent av sin oljeterminal Ust-Luga i Finska viken och gjorde en vinst på 1,7 miljarder dollar.

Raffinaderiet som står inför ett eventuellt uppköp ägs idag av statsägda Kuwait Petroleum och förädlar 88.000 fat olja per dag. Det var till salu redan under förra året efter att ägaren valt att inte gå vidare med ombyggnationer för 1,4 miljarder dollar.

Gunvor står redo att komma med ett bättre bud än de båda private equity-firmorna Carlyle och Riverstone. Gunvor har dock en fördel i att man inte vill omvandla anläggningen till en ren lagringsplats och därmed tvingas till uppsägningar, något både Carlyle och Riverstone väntas genomföra.

Gunvor har sedan Thörnqvist under förra året köpte delägaren Gennady Timchenkos andel om 43 procent allt mer kommit att fokusera på verksamheter utanför Ryssland. Thörnqvist äger i dagsläget 87 procent av Gunvor.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.