Gunvor säljer majoritetspost i oljeterminal till rysk affärsman

Råvaruhandelsbolaget Gunvor, som leds av svensken Torbjörn Törnqvist, har sålt en majoritetsandel i sin oljeterminal Ust-Luga Finska viken.

Det rör sig om en post på 74 procent som köps av Andrei Bokarev, en miljardär som har intressen i allt från kol till järnvägar, rapporterar Financial Times.

Några finansiella detaljer kring affären har inte presenterats. Gunvor kommer däremot behålla ett ägande på 26 procent i oljeterminalen.

Gunvor skakades förra året när USA införde sanktioner mot Gennadij Timtjenko, Törnqvist dåvarande kompanjon, för misstänkta kopplingar till Rysslands Vladimir Putin. Gunvor har hela tiden förnekat kopplingar till Kreml och Putin, men Timtjenko valde till slut att sälja sitt ägande på 43 procent till Törnqvist.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.