H&M fortsätter rapportrusa

Stockholmsbörsen steg under torsdagens förmiddagshandel lyft av att klädjätten Hennes & Mauritz rusade på sin rapport. SSAB och Volvo återfanns däremot bland förlorarna på storbolagslistan.
H&M fortsätter rapportrusa - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid 13.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till 1.599. Aktier för 7,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I Frankrike var CAC 40-index då upp 0,5 procent medan Londonbörsens FTSE100 däremot var ned 0,6 procent och i Frankfurt var det nationaldagsstängt.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk enligt Silf/Swedbank i september och var klart lägre än analytikernas prognossnitt. Tjänste-PMI följde alltså samma mönster som industri-PMI tidigare i veckan, vars låga utfall följdes av en ny kronförsvagning.

Modejätten H&M levererade ett kvartalsresultat som var lite bättre än väntat i genomsnitt och aktien lyfte 6,3 procent och är därmed upp hela 56 procent i år. Kvartalsrapporten visade en rörelsemarginal om 8,0 procent, över väntade 7,7 procent enligt Infront Datas prognossammanställning. Bruttomarginalen kom in på 50,8 procent. Här väntades 50,4 procent.

Sparekonomen: H&M på rätt vägH&M:s Karl-Johan Persson har infriat förväntningarna, säger Nordnets Frida Bratt. 

Andra bolag på plus i storbolagsindexet var Atlas som steg 1,4 procent och Getinge, som var upp 0,9 procent, följda av Assa Abloy och Securitas.

Svagaste storbolag för dagen var SSAB A, som tappade 4,4 procent till 25:20 kronor. Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för ståltillverkaren till behåll, medan JP Morgan sänkt riktkursen för A-aktien till 29:50 kronor. Flera europeiska sektorkollegor backade samtidigt 1-2 procent.

Pareto sänker SSAB – ”förväntningarna är för höga”Ståltillverkaren SSAB föll i torsdagsförmiddagens handel på Stockholmsbörsen och intog bottenpositionen i storbolagsindexet OMXS30. 

ABB tappade 2,3 procent och Volvo B handlades 0,8 procent lägre. ACT:s statistik över lastbilsorder på den nordamerikanska marknaden låg på fortsatt låga nivåer i september, med en nedgång på drygt 71 procent jämfört med i fjol. Sekventiellt steg däremot orderingången 13 procent.

Nischbanken Collector sjönk 2,5 procent till 49:70 kronor. Nordea har sänkt sina vinstestimat för Collector gällande perioden 2019-2021 med 2-4 procent. Banken ser dessutom risk för nyemission om inte bolaget vänder ett par trender. Banken sänker det rimliga värdet (”fair value”) för Collectoraktien från 57 till 53 kronor.

Kambi pressades 8,6 procent till 146:10 kronor. Danske Bank mäklade inbördes fyra storposter i Kambi om sammanlagt drygt 1,4 miljoner aktier. Aktierna mäklades till kurs 145 kronor och motsvarar cirka 4,7 procent av kapitalet i Kambi.

Redburn ser en risk för att Telias kommande vd kan välja att sänka utdelningen eftersom bolagets skuldsättning stiger och det fria kassaflödet är sårbart. Telia backade 0,4 procent.

Oljebolagen hade det generellt tyngre, då Brentoljan låg kvar på onsdagskvällens låga nivåer. Lundin Petroleum förlorade 0,8 procent och IPC 2,0 procent.

Utanför OMXS30-indexet föll vinterturismbolaget Skistar 6,1 procent. Bolaget redovisade en ökad förlust för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret och lämnade utdelningen oförändrad på 3:50 kronor. Bokningsläget förbättrades marginellt jämfört med fjolårets rekordnivåer.

Terminerna för de ledande USA-börserna handlades vid 13.20-tiden 0,2-0,3 procent högre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.