H&M i toppen på börsen

God stämning rådde på Stockholmsbörsen som fortsatte att handlas upp vid lunchtid på tisdagen. Liknande uppgångar sågs även på Europabörserna. På bolagsnivå låg H&M i toppen medan Astra Zeneca var i botten.

Klockan 12.20 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 2,8 procent till nivån 1.501. Aktier för cirka 11 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var även DAX i Frankfurt upp 4,2 procent medan CAC40 i Paris steg 3,1 procent. Terminerna i USA pekade klart uppåt.

På den svenska politiska fronten har moderaterna föreslagit ett krispaket med kostnader på 100 miljarder kronor i månaden i april och maj. Moderaterna vill ha ett mer generöst permitteringsstöd.

Sektorvis gick cykliska aktier starkast inom storbolagsindexet OMXS30.

H&M placerade sig i toppen med en uppgång på 10 procent. DNB har höjt rekommendationen för modebolaget till behåll från sälj med motiveringen att bolaget relativt sett visar en hygglig styrka i sin försäljningstillväxt, effektivitet, digitala utveckling och expansion på tillväxtmarknader. Riktkursen skruvades dock ned till 135 kronor (170), vilket är i ungefärlig nivå med bankens bedömning då H&M handlades till 139:00 kronor.

Bättre gick det även för Securitas som avancerade 8,5 procent medan Autoliv steg 9,6 procent. Electrolux klättrade 7,5 procent.

På förlorarsidan placerade sig mer defensiva bolag som Astra Zeneca med en nedgång på 2,8 procent. Essity förlorade omkring 2 procent.

Getinge retirerade 1 procent. DNB bedömer i en färsk analys att marknaden möjligen ser för positivt på aktien i spåren av den höga efterfrågan på bolagets respiratorer, men som samtidigt blundar för de resterande affärsområdena som inte alls går lika bra.

Bland råvarubolagen rådde optimism. Boliden klev upp 5,6 procent medan Lundin Mining steg 7,7 procent.

Oljebolaget IPC avancerade hela 10,2 procent, Enquest 9,8 procent och Lundin Energy (tidigare Lundin Petroleum) steg strax över 2 procent.

Spotpriset på Brent var upp 2 procent och handlades till 33:98 dollar per fat.

Gränges rusade nästan 20 procent sedan Carnegie höjt sin rekommendation för aluminiumbolaget till köp från behåll. Tvåsiffriga uppgångar noterades även för Bufab och Haldex.

Investeringsbolaget Industrivärden kom på förmiddagen med rapport för det första kvartalet 2020 totalavkastningen uppgick till negativa 17 procent för A-aktien medan C-aktiens utveckling var minus 14 procent. Substansvärdet per aktie var vid periodens utgång 216 kronor, en nedgång med 43 kronor per aktie under första kvartalet. A-och C-aktien var båda upp strax under 3 procent.

SAS-koncernens kapacitet och passagerartrafik minskade kraftigt i mars, i spåren av coronapandemins effekter på resandet. Samtidigt steg intäktsmåttet kallat yield. Aktien noterade en uppgång om 1,4 procent och är ned cirka 40 procent sedan årsskiftet.

Indutrade handlades upp 7,2 procent. Teknik- och industrikoncernen bedömer sammantaget begränsade effekter från coronaviruset avseende orderingång och försäljning under det första kvartalet 2020.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här