H&M lyfter efter rapporten

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag på en något lägre nivå i linje med omvärlden.

USA-börsterminerna indikerar vissa börsnedgångar på andra sidan Atlanten i eftermiddag i kölvattnet av torsdagens svaga arbetsmarknadssiffror. Flera svenska oljebolag sjönk tillbaka något efter att torsdagens oljeprisrusning kommit av sig. Ett möte för Opec+ väntas på måndag.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.30 ned 0,4 procent till nivån 1.421. Aktier för 2 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Modeföretaget H&M steg 7 procent efter att på morgonen ha rapporterat oväntat starka siffror för det gångna kvartalet till och med februari. Under mars nästan halverades dock den totala försäljningen, även om onlineförsäljningen steg 17 procent. Bolaget räknar med att göra förlust i andra kvartalet. H&M räknar nu med att stänga färre butiker i år jämfört med tidigare, bland annat på grund av att hyresvillkoren har blivit bättre än vad bolaget hoppats på.

Bland övriga storbolagsvinnare fanns Astrazeneca som avancerade 1,7 procent. I andra änden av indexet sjönk Telia nästan dubbelt så mycket som den avskilda utdelningen motiverade. Aktien var ned över 4 procent brutto.

Volvoaktien tappade 1 procent. Orderingången på totalmarknaden för tunga lastbilar i Nordamerika sjönk preliminärt med 51 procent i årstakt i mars, enligt ACT-data.

“En ökande takt av dåliga nyheter på covid-19-fronten under månaden och att produktionen började stänga ned i slutat av mars tyngde rejält på en marknad som redan har överkapacitet på en mycket ung flotta”, kommenterar ACT:s chef Kenny Vieth.

Speloperatören Kindred klättrade 9 procent efter att ha meddelat att spelöverskottet för det första kvartalet beräknas stiga till ungefär 250 miljoner pund. Spelöverskottet påverkades positivt av en stark bruttomarginal i sportboken under tidsperioden fram till att sportevenemang började ställas in i mitten av mars.

I bettingsektorn steg även Kambi och Betsson med runt 6 procent.

Nätbanken Avanza lyfte 7 procent efter att ha fått höjda rekommendationer av både ABG, till köp, och SEB, till behåll.

Dagligvaruföretaget ICA steg 4 procent efter höjd rekommendation av SEB Equities med två steg från sälj till köp.

Forskningsbolaget Alzecure Pharma rusade 28 procent till ett aktiemarknadsvärde på 152 miljoner kronor efter att ha presenterat “viktiga” prekliniska data kring läkemedelskandidaten ACD856 som bolaget anser har lovande egenskaper kring minnesförbättring.

Forskningsbolaget Oncology Venture backade 9 procent på Nasdaq First North efter att ha observationslistats av Nasdaq.

Hexatronic steg 6 procent. Covid-19 har haft “en mindre negativ påverkan” på det första kvartalet och bolaget bedömer en fortsatt något lägre aktivitet för det kommande kvartalet. Bolaget drog tillbaka det tidigare utdelningsförslaget.

Installationsbolaget Bravida köper solcellsföretaget Solkraft EMK som har sitt säte i Mölndal. Bravida breddar därmed sin verksamhet. Aktien ökade 1,4 procent.

Incoax Networks sjönk 7 procent efter att ha uppgett att pandemin har påverkat bolagets kunder, främst inom hospitality och mindre operatörer. Incoax har inlett en kostnadsöversyn.

Bambuser har rusat med drygt 400 procent på First North i spåren av coronakrisen, men medan bolaget snabbrekryterar personal för att möta efterfrågan varnar sparekonomer för en möjlig spekulationsbubbla i livevideo-bolaget, skrev DI Digital. Aktien backade 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco