Hagströmer: Det var jag som utlöste skilsmässan

Efter 20 år som affärspartners meddelade Mats Qviberg och Sven Hagströmer i november 2011 att de skulle gå skilda vägar. Affärsvärlden träffar det forna radarparet för att tala om HQ-kraschen, rättegångarna och vänskapen.

På tisdagen inleddes det civilrättsliga målet, där krav ställs på HQ:s tidigare styrelseordförande Mats Qviberg och ytterligare åtta andra. De är stämda av processbolaget HQ AB, med finansmannen Sten Mörtstedt och hans advokat Christer Sandberg i spetsen. Under processen vill de göra gällande att forna HQ-topparna bär ekonomiskt ansvar för kraschen i HQ Bank 2010.

Det har nu gått nästan exakt fem år efter Mats Qviberg och Sven Hagströmer valde att gå skilda vägar,

Den som träffade Sven Hagströmer hösten 2010 och våren 2011 kunde inte ta miste på besvikelsen över Mats Qviberg. Trots det fortsatte de bägge att arbeta på Öresundskontoret, med skrivborden mittemot varandra, och när de vid lunchtid fick syn på varandra på restaurang Pontus – ­deras stamlokus ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm – vinkades det i all vänskaplighet. Det dröjde mer än ett år, till november 2011, då Hagströmer bestämde sig för att begära skilsmässa.

– Det tycker jag inte är så lång tid. Det fanns en tanke på att vi skulle försöka reparera… Men det var nog väldigt bra för både Sven och mig att vi delade på oss, säger Mats Qviberg.

Sven Hagströmer håller med.

– Luften hade gått ur hela relationen, ­säger han.

– När en sådan katastrof händer med ­finansiella risker på mycket hög nivå och Mats säger att han inte vet eller kan någonting, då tyckte jag att det blev ohållbart.

Sven Hagströmer tycks ändå sakna relationen, på det privata planet.

– Vi hade ju kul. Mats har en härlig spirit. Men när han kniper ihop ögonen och snörper på munnen, då ska man hålla sig borta.

Hagströmer tystnar. Sedan säger han:

– Vi hade trots allt tjugo mycket framgångsrika år före katastrofen. Vi hade väldigt roligt, jätteroliga affärer och våra aktieägare njöt av en väldigt bra avkastning.

I början på 2012 skedde delningen. Hagströmers andel av tillgångarna i Öresund flyttades till ett nytt bolag, det som skulle bli börsbolaget Creades, medan Qviberg kvarstod med Öresund.

– Eftersom det var jag som utlöste skilsmässan så var det naturligt att jag fick flytta på mig. Det var enkelt att bland familjesilvret peka vad var och en ville ha med i boet.

 

Det här är en nedkortad version av reportaget Vi som älskade varandra så mycketFör jämnt fem år sedan meddelade Mats Qviberg och Sven Hagströmer att de gick skilda vägar. Affärsvärlden träffar det forna radarparet för att tala om HQ-kraschen, rättegångarna och vänskapen. från Affärsvärlden nummer 45, 2016.  Tidningen finns i butik från och med den 9 november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco