Handeln i Sveriges 97 viktigaste börsbolag

Ericsson
Köpare: 1
Ökar: 15
Minskar: 25
Säljare: 0
Analys: Flera utländska fonder – bland andra Fidelity – ökar kraftigt i aktien. Det brukar de göra i samband med att bolag genomgår turn-arounds (flera av dem sålde ju Ericsson när den långa utförslöpan började). Svenskarna säljer mest. Viktigt: Båda huvudägarna Industrivärden och Investor har minskat sina innehav och med tanke på deras inflytande i företaget och goda kunskap är det en rejäl varningssignal.

Telia Sonera
Köpare: 2
Ökar: 28
Minskar: 16
Säljare: 0
Analys: Merparten av de svenska institutionerna ökar sina innehav. Tolkningen är glasklar: Förtroendet är på väg tillbaka. Skickliga fonder som Catella, Enter och Lannebo har numera stora positioner i Telia Sonera. Hedgefonden Zenit har tagit en jättepost i bolaget för första gången. Att flera värdeinvesterare gått in i aktien beror på att de hoppas att bolagets starka kassaflöden på sikt ska leda till höga framtida utdelningar.

Hennes & Mauritz
Köpare: 1
Ökar: 22
Minskar: 19
Säljare: 2
Analys: Institutionerna, svenska såväl som utländska, är djupt splittrade. Det är kanske inte så konstigt under ett år som 2003 då aktien knappt rörde sig alls. Mest spännande är att den nya köparen representeras av Zenit. Har H&M gått från att vara en tillväxtaktie till att bli ett lågt värderat bolag? Ja, nästan. Tror man att tillväxten kommer tillbaka ska man definitivt ta rygg på Zenit.

Nordea
Köpare: 3
Ökar: 11
Minskar: 19
Säljare: 0
Analys: Merparten av de stora svenska institutionerna minskar sina innehav. Det är dock mestadels mindre korrigeringar och ska inte tolkas särskilt bokstavligt. Snarare kanske man ska utnyttja tillfället att göra tvärtom. Nordea är nämligen fortfarande en billig aktie med generös utdelning.

Volvo
Köpare: 2
Ökar: 15
Minskar: 25
Säljare: 0
Analys: I Volvo kan man ta fasta på att flera välkända och duktiga amerikanska fonder fastnat för bolaget. Franklin-Templeton – som gillar substansrika bolag med hög utdelning – är efter Renault största ägare och under hösten seglade Capital Group upp en som en av de större ägarna. Volvo håller helt enkelt på att bli en aktie som man “ska ha”. Självaste Investor har till och med köpt en post för över 100 miljoner kronor.

Handelsbanken
Köpare: 1
Ökar: 27
Minskar: 11
Säljare: 0
Analys: Svenska aktieproffs älskar Handelsbanken. Bland dem som ökar i aktien finns huvudägaren Industrivärden, finansmannen Fredrik Lundberg, duktiga fonder som Didner & Gerge och H&Q liksom Zenit. Det är inte så konstigt. Handelsbanken är en av börsens mer stabila aktier, med ett starkt kassaflöde och en bra utdelning. Kort och gott: gör som proffsen.

SEB
Köpare: 7
Ökar: 18
Minskar: 7
Säljare: 0
Analys: Även i SEB har en rad nya köpare gjort entré, däribland flera amerikanska toppfonder och svenska AMF Pension och Zenit. Troligen lockas de av en hög utdelning. Värt att observera är att huvudägaren Investor minskat i aktien – det har inte skett på flera år. Visserligen gick aktien starkt i fjol och det kan handla om rena vinsthemtagningar, men det är ändå ett orostecken.

Föreningssparbanken
Köpare: 3
Ökar: 17
Minskar: 23
Säljare: 0
Analys: Rörelsemönstret är minst intressant i bankbranschen. Få förändringar som sticker ut, vilket kan tolkas som att aktien lär gå som index. Den stora omvärderingen av aktien skedde nämligen redan i höstas.

SCA
Köpare: 1
Ökar: 22
Minskar: 16
Säljare: 0
Analys: Här är det gott om tecken på en nyfunnen tro på bolaget. Huvudägaren Industrivärden ökade sin post rejält under hösten genom köp av aktier för över 600 miljoner kronor. Den nya köparen här är, liksom i Hennes & Mauritz, Zenitfonden som – att döma av dess andra investeringar – enbart köpt aktier i företag med stabila kassaflöden och bra utdelningar. En negativ signal är att investmentbolaget Öresund halverade sitt innehav under hösten. Affärsvärlden tillhör optimisterna.

Sandvik
Köpare: 3
Ökar: 22
Minskar: 13
Säljare: 0
Analys: Förändringarna är för små för att några större slutsatser ska kunna dras. Visserligen ökar huvudägaren, Industrivärden, sitt innehav, men det är ytterst marginellt. Två statliga pensionsfonder gör entré. En tolkning är att aktien är normalvärderad. Den som inte äger den behöver alltså inte springa benen av sig för att köpa.

Tele 2
Köpare: 6
Ökar: 22
Minskar: 15
Säljare: 0
Analys: En av de nya köparna är State of New Jersey Pensions. Fonden har gjort en rad investeringar i indextunga bolag på Stockholmsbörsen. Även Fidelity ökar i aktien och får sällskap av svenska Öresund vars ena ben – huvudägaren Sven Hagström – är styrelseordförande i operatören. En varning bör utfärdas för att både Kinnevik och Invik, som ju är huvudägare, minskat sitt innehav liksom Didner & Gerge. Är resan över? Vi lämnar den slutsatsen till läsaren?

Investor
Köpare: 1
Ökar: 26
Minskar: 14
Säljare: 1
Analys: Även här dyker State of Jersey upp. Robur har tagit en jättepost i Investor på strax under fem procent genom konstanta köp av aktier under hela hösten. Det är extra intressant att en fond vågar köpa aktier i ett investmentbolag, som ju på många sätt och vis bedriver konkurrerande verksamhet. Gissningsvis är det en spekulation i att Investors rabatt ska gå ner.

Atlas
Köpare: 2
Ökar: 14
Minskar: 31
Säljare: 0
Analys: Huvudägaren Investor minskar sitt innehav marginellt. Flera hedgefonder, exempelvis Sven Nymans Ram One och Lancelots Merlin, finns också på säljsidan. Janus Fonder, som tidigare varit en av de största ägarna, minskar rejält i aktien. Att döma av mönstret delar proffsen Affärsvärldens bedömning att Atlas Copco gått färdigt.

Electrolux
Köpare: 0
Ökar: 24
Minskar: 18
Säljare: 2
Analys: De svenska värdeinvesterarna – främst Zenit och Odin – har upptäckt den feta balansräkningen i bolaget och luktar sig till kommande stora utdelningar i bolaget. Redan i vår blir det ett stort inlösenprogram. Att samtliga svenska AP-fonder minskar sitt innehav betyder mindre eftersom de knappast utmärkt sig som Sveriges skickligaste placerare. Mer förvånande är då att Investor minskar sitt innehav. Vet de något som vi andra inte vet?

Scania
Köpare: 0
Ökar: 18
Minskar: 13
Säljare: 1
Analys: Det är på tiden att Scania löser sin ägarsituation där trion Volkswagen, Volvo och Investor sitter på 80 procent. Likviditeten i aktien är nämligen urusel, vilket kanske är en av förklaringarna till att förändringarna i ägarbilden varit relativt betydelselösa. Vi lovar er att det blir mer spännande i nästa uppdatering. Om Scania finns kvar på börsen då?

Securitas
Köpare: 3
Ökar: 17
Minskar: 21
Säljare: 1
Analys: Hoppsan! Storägaren Janus Fonder sålde samtliga sina aktier under hösten. Även Fidelity och Capital Group var stora säljare. Huvudägaren Latour minskade sitt innehav en smula, liksom Didner & Gerge. Den som tror på ovanstående lämnar aktien. Affärsvärlden är dock av motsatt uppfattning – en tro som stärktes av den fina rapporten häromveckan.

Assa Abloy
Köpare: 8
Ökar: 20
Minskar: 13
Säljare: 2
Analys: De namnkunniga – exempelvis Didner & Gerge och Lannebo – minskar sina innehav. Men faktum är att flera nya namn har dykt på ägarlistan under hösten. Flera svenska institutioner, men också amerikanska stock-pickers som Capital Group och Hermes tror på Assa. Affärsvärlden tillhör optimisterna, men vi konstaterar samtidigt att den senaste tidens kursuppgång gjort uppsidan mindre.

Skandia
Köpare: 9
Ökar: 21
Minskar: 15
Säljare: 2
Analys: Mitt i alla skandaler har rejäla ägarförändringar inträffat i bolaget. Borta är Industrivärden och i stort sett även Pohjola. Sampo ökade sitt ägande under hösten. En intressant iakttagelse är att flera så kallade värdeinvesterare, exempelvis Odin och Zenit, köpt in sig i bolaget samtidigt som tillväxtinvesterare av typen Fidelity minskat. Är det doften av styckning som lockar in Zenit månne?

SKF
Köpare: 5
Ökar: 23
Minskar: 18
Säljare: 1
Analys: Såväl Wallenbergstiftelserna som Investor minskar sina innehav. Dessutom har aktien gått klart, tror vi på Affärsvärlden. Spring.

Skanska
Köpare: 2
Ökar: 22
Minskar: 16
Säljare: 1
Analys: Förändringarna är ganska små bortsett från att en av storägarna, Ikea Investment, minskade sitt innehav ordentligt under hösten samtidigt som flera fonder i Brummer-familjen dök upp som nya ägare. Det skuldfria byggbolaget borde locka alla som gillar utdelning. Direktavkastningen är nämligen fem procent.

Industrivärden
Köpare: 1
Ökar: 21
Minskar: 13
Säljare: 0
Analys: Det luktar maktkamp i Industrivärden. Fredrik Lundberg, såväl privat som via bolag, dammsög marknaden på aktier under hösten och är bolagets störste enskilde ägare, sett till rösterna. Men Handelsbanksfären ökade också – genom SCA:s köp – och är som grupp – ett flertal olika stiftelser – betydligt större än Lundberg. Köpläge? Kanske. Otvivelaktigt har Industrivärden en portfölj med mycket fina bolag, men Lundbergs massiva köp har tryckt ner rabatten. Odin tycker annorlunda och är ny köpare.

Swedish Match
Köpare: 3
Ökar: 22
Minskar: 18
Säljare: 2
Analys: Det här är en aktie för dem som gillar låg risk och stabila kassaflöden. Det märks på de nya köparna, som bland annat består av de båda Brummer-fonderna Futuris och Zenit. H&Q Fonder ökar sitt innehav. Ett par större svenska institutioner passar på att dra ner sina innehav, men inte några som är kända för att vara skickliga.

Gambro
Köpare: 3
Ökar: 20
Minskar: 18
Säljare: 1
Analys: Knepigt fall! Flera skickliga placerare har sålt eller minskat sina innehav, lika många duktiga placerare har gjort tvärtom. Investmentbolaget Custos halverar sitt innehav, medan exempelvis Lannebo och Didner & Gerge ökar kraftigt. Gambro som bolag har inte varit i såhär bra skick på länge: skulderna är nedbantande och lönsamheten hygglig.

Holmen

Köpare: 6
Ökar: 14
Minskar: 18
Säljare: 1
Analys: En av börsens absolut bästa storys om man litar på proffsen (eller för den delen Affärsvärlden). Vår gamla favoritaktie lockar nämligen en hel del placerare; amerikanska Franklin-Templeton som ju gillar substansrika bolag är storägare och Zenitfonden har handlat friskt. Det har också Riddarhusdirektionen, som förvaltas av SEB:s förre vd Patrik Tigerschiöld, gjort. Gustaf Douglas Latour minskat sitt innehav, men å andra sidan har han varit med i aktien länge och därmed kommit in på låga nivåer.

Kinnevik
Köpare: 4
Ökar: 21
Minskar: 14
Säljare: 1
Analys: Värt att notera är att dödsboet efter Jan Stenbeck minskar lite grann. Med tanke på att aktien mer än fördubblades under fjolåret är det kanske inte så konstigt, men det är ett orostecken. Ett större orostecken är att inga spännande köpare hittat till aktien, vilket kan tolkas som att den riktiga uppåtresan är över nu.

Lundbergs
Köpare: 5
Ökar: 15
Minskar: 5
Säljare: 1
Analys: Det här är ingen aktie man säljer, den saken är klar. Och köparna fortsätter att strömma till; en av de nya ägarna är den hemliga Frimurarorden. Helt klart är Lundbergs ett fint och välskött investmentbolag och de som vill sova gott om nätterna kan ta rygg på de nya ägarna. Men särskilt hett blir det aldrig.

SSAB
Köpare: 4
Ökar: 22
Minskar: 18
Säljare: 0
Analys: SSAB är en klassisk lågriskaktie, som karaktäriseras av fina kassaflöden och en hög utdelning. Här finns gräddan av de svenska fonderna och förändringarna är egentligen ganska betydelselösa med ett enda undantag: huvudägaren Industrivärden ökar sitt ägande. Det är en så solklar köpsignal att det är svårt att låta bli att hänga med dem.

Eniro
Köpare: 8
Ökar: 22
Minskar: 16
Säljare: 0
Analys: Det vimlar av köpsignaler. Ett par aggressiva amerikanska fonder, representerade av K Capital och Hermes, har tagit makten och avsatt vd-n. Syftet är att strippa bolaget på pengar. I det läget är det bara att hänga på, vilket såväl investmentbolaget Svolder, Stefan Persson som Enter Fonder gjort. Att sedan Fidelity minskar sitt innehav är ganska betydelselöst, eftersom de varit med länge.

Drott
Köpare: 7
Ökar: 12
Minskar: 16
Säljare: 4
Analys: Vad betyder det att Robur, AP-fonderna och merparten av Sverigefonderna säljer eller minskar sina innehav samtidigt som alla finansmännen bakom Öresund, Stena, liksom vd-n, köper? Ja, det räcker med att kolla vem som har bäst track-record. Otvivelaktigt de sistnämnda. Betyder det att man ska hänga på? Nja, Drott-aktien har stigit från 80 till 140 kronor på ett år så det känns lite sent. Men man kan gott behålla sina aktier. Oroväckande är att Gustaf Douglas sålt ut sina aktier.

Trelleborg
Köpare: 10
Ökar: 17
Minskar: 14
Säljare: 0
Analys: Den före detta hatade Trelleborgaktien har nu återigen blivit populär bland de svenska fondförvaltarna. Många har fattat beslut att gå in i aktien för första gången på länge. Det är inte så konstigt för Trelleborg har genomfört en stor förändring och blivit riktigt intressant igen. Men på nuvarande nivåer behöver man inte ha bråttom att köpa.

OM HEX
Köpare: 17
Ökar: 18
Minskar: 4
Säljare: 4
Analys: Varför är det så många nya köpare? Det beror på samgåendet med Hex och att dess ägare karaktäriseras som nya, ingenting annat. För signalen är tydlig att man ska gå åt andra hållet. Såväl Investor som Olof Stenhammar har sålt stora poster. Insiders gör sällan fel. Med andra ord – det kan vara läge att lämna aktien.

Alfa Laval
Köpare: 13
Ökar: 19
Minskar: 13
Säljare: 4
Analys: Huvudägaren Industri Kapital sålde ut en del av sitt innehav under hösten och detta plockades upp av ett antal svenska institutioner – därav de stora förändringarna. Bland köparna fanns såväl Lundbergs som Brummer. Mot detta ska ställas att vd-n Sigge Haraldsson sålde en del av sina aktier. Kassaflödet lockar i Alfa Laval, helt klart, men det finns bättre alternativ.

SAS
Köpare: 14
Ökar: 12
Minskar: 13
Säljare: 2
Analys: Såväl Fidelity som Didner & Gerge blev nya ägare under hösten. Även Cancerfonden, Hjärt&Lungfonden, och State of New Jersey Pensions klev in i aktien. Spännande? Visst, men handen på hjärtat: vem vill ha en flygaktie? En som inte ville vara med var Citibank London Fonder som sålde ut hela sitt innehav.

SAAB
Köpare: 13
Ökar: 18
Minskar: 12
Säljare: 2
Analys: Finansmännen älskar Saab. Johan Björkman, Dag Tigerschiöld, Bo Larsson, Stefan Persson och flera duktiga hedgefonder ökar eller köper aktien för första gången. Köpläge? Kanske, men man ska komma ihåg att dessa letar efter positiv avkastning, ingenting mer. Den som inte nöjer sig med plus 4-5 procent på ett år bör köpa något annat.

MTG
Köpare: 8
Ökar: 21
Minskar: 14
Säljare: 0
Analys: MTG mer än fördubblade sin kurs i fjol. Och de nya köparna strömmar till. Såväl finska som singaporianska staten har köpt aktier. Liksom AMF Pension Fonder och amerikanska Principal Group. Därtill går Hermes in i aktien, vilket kan vara intressant med tanke på hur de brukar agera. Men, storägaren Kinnevik har passat på att sälja ut en jättepost under hösten. Vad säger det? Sälj.

Axfood
Köpare: 4
Ökar: 15
Minskar: 23
Säljare: 3
Analys: Axfood tillhör den typ av aktier som kommer att gå bra när börsen snart lugnar sig. Livsmedel behövs alltid. Och det märks också på ägarförändringarna; flera spännande köpare visar sig, bland annat ökar finansmannen Johan Björkman sitt innehav liksom investmentbolaget Svolder. Ny ägare är Odin Fonder. Säljare? Främst gamla handlare, vars butiker blivit uppköpta och som fått betalt i aktier.

Ratos
Köpare: 8
Ökar: 10
Minskar: 12
Säljare: 1
Analys: Fjärde AP-fonden säljer ut hela sitt innehav, vilket inte betyder särskilt mycket. Mer intressant är då att H&Q Fonder ökar kraftigt. På ägarlistan finns de båda finansmännen Johan Björkman och Olof Stenhammar liksom AMF-förvaltaren Mats Guldbrand. Huvudägaren Sven Söderberg har ökat sitt innehav, medan Erik Söderberg har sålt lite aktier.

Seco Tools
Köpare: 2
Ökar: 12
Minskar: 9
Säljare: 0
Analys: Så länge Sandvik kontrollerar 89,5 procent av rösterna och 60,9 procent av kapitalet blir det inte roligare än så här. H&Q Fonder köper stort och Robur minskar med lika mycket. I övrigt händer inte så mycket. På nuvarande kursnivåer är aktien normalvärderad.

WM-data
Köpare: 10
Ökar: 12
Minskar: 17
Säljare: 1
Analys: Dottern till Hans Mellström, en av grundarna, säljer en storpost. Men i övrigt är det köparna som är mest intressanta. Didner & Gerge tar en storpost på 2,5 procent av kapitalet och finansmannen Tomas Fischer har köpt aktier för 10 miljoner kronor. Den som tror på dessa ska naturligtvis köpa – men bolaget är högt värderat.

Hufvudstaden
Köpare: 10
Ökar: 12
Minskar: 11
Säljare: 1
Analys: Hufvudstaden är en av börsens absolut billigaste aktier och i höstas började marknaden fatta det genom att hissa upp kursen några kronor. Kanske är det detta som skapat förvirringen: Är det över nu eller har det bara börjat? Ägarstatistiken visar att Harald Lundéns hedgefond säljer och en av Brummers köper. Stefan Persson tokköper aktier och Gustaf Douglas säljer. Affärsvärlden tror på köp och väljer att ta rygg på Stefan Persson.

Lundin Petroleum
Köpare: 15
Ökar: 12
Minskar: 11
Säljare: 3
Analys: Klart är att oljebolaget börjar bli alltmer accepterat. Flera fonder har blivit nya ägare, bland andra Skandia, Robur och Länsförsäkringar och ett par mindre, okända amerikanska fonder. Därtill Svenska Kyrkan, vilket kanske inte riktigt stämmer med deras etiska regler? På ägarlistan finns sedan tidigare finansmännen Henric Wiman och Eskil Johannesson. Aktien är dock främst till för oljefantaster.

Castellum
Köpare: 6
Ökar: 17
Minskar: 17
Säljare: 2
Analys: Den anonyme ungraren och aktiegeniet Laszlo Szombatfalvy fortsätter att dammsuga marknaden på aktier. Nu äger han drygt 5 procent av bolaget. En post värd 365 miljoner kronor och tillräckligt mycket för att det faktiskt ska vara värt att ta rygg på honom. Dock med brasklappen att rabatten i bolaget inte är särskilt hög längre.

Clas Ohlson
Köpare: 9
Ökar: 14
Minskar: 13
Säljare: 1
Analys : Flera nya fonder går in i aktien, bland andra Folksam och Alfred Berg. AFA Försäkring köper en storpost liksom finansmannen Sten A Olsson. Den stora förändringen är dock att huvudägaren Mary Haid i höstas sålde ut 2 procent av sitt innehav till Anders Moberg. HQ Fonder har sålt alla sina aktier. Finansmannen Ulf Myrberg minskar sitt innehav. Det står och väger med andra ord, men vi lutar åt att tro på säljläge?

Latour
Köpare: 2
Ökar: 10
Minskar: 10
Säljare: 0
Analys: Den som vill ha Assa Abloy och Securitas med rabatt ska köpa Latour. Huvudägaren Gustaf Douglas passade själv på att öka sitt innehav under hösten, vilket också Riddarhusdirektionen gjorde. Men det finns sexigare alternativ.

Boliden
Köpare: 15
Ökar: 14
Minskar: 9
Säljare: 4
Analys: Efter sju sorger och åtta bedrövelser ser det ut som om det värsta är över för Boliden. Finska Outokumpu är ny huvudägare och Trelleborg sålde under hösten ut resten av sina aktier. Därmed inte sagt att det är köpläge i aktien; kretsen kring Mariegården – där flera duktiga finansmän verkar i ett bolag – passar på att minska sitt innehav. Odin köper. Klart är att aktien inte är något för änkor och faderslösa?

SAPA
Köpare: 3
Ökar: 11
Minskar: 4
Säljare: 2
Analys: Helt klart har norska huvudägaren Elkem lyckats med att döda aktien. Knappt några händelser av värde har hänt under hösten. Aktien är dock billig och den som har tålamod att vänta ut ett bud kan göra det. För det lär ske snart igen.

Billerud
Köpare: 10
Ökar: 14
Minskar: 16
Säljare: 4
Analys: Det har varit rejäla förändringar i Billerud. Länsförsäkringar, Telias pensionsstiftelser, Riksbankens jubileumsfond och KPA fonder är nya ägare. Men såväl Fidelity som hedgefonden Ram One har sålt alla sina aktier. Den svaga dollarkursen tynger bolaget. Dags att fly från skogen, tycker vi.

Cardo
Köpare: 5
Ökar: 12
Minskar: 12
Säljare: 2
Analys: Huvudägaren Fredrik Lundberg ökar. Det gör också Handelsbankens fonder. Nya ägare är bland annat Industrifonden. LO och Föreningssparbanken har sålt ut alla sina aktier, fast det rör sig om mindre poster. Den långsiktige gör som Fredrik Lundberg eftersom bolaget har ett fint kassaflöde, hög utdelning och en stark balansräkning.

Höganäs
Köpare: 9
Ökar: 19
Minskar: 11
Säljare: 3
Analys: Flera förmögna privatpersoner med affärsnäsa, exempelvis Bo Larsson och hans Trioplast, går in i aktien. Stena köper också liksom flera utländska pensionsjättar. Så hett känns det dock inte?

Wihlborgs
Köpare: 5
Ökar: 17
Minskar: 10
Säljare: 4
Analys: Alla lampor blinkar köp. Vd-n Erik Paulsson köpte under hösten aktier för cirka 75 miljoner kronor, hans son för 7 miljoner, före detta fondförvaltaren Henric Wiman köpte stort liksom shejken Al-Amoudi och finansmannen Svante Berger. På ägarlistan trängs också de båda finansmännen Sten K Johnson och Sten Dybeck. Huvudägaren Mats Qviberg sålde ett mindre innehav till sina barn. Slutsats: den här aktien ska man äga. Därtill ligger utdelningen på goda 6,3 procent.

NCC
Köpare: 2
Ökar: 12
Minskar: 12
Säljare: 2
Analys: Huvudägaren Nordstjernan ökade under hösten sitt innehav. Det gjorde också Riddarhusdirektionen. Finansmannen Bo Wahlström köpte aktier för 30 miljoner kronor. De båda hedgefonderna Ram One och Eikos minskade dock sitt innehav. Affärsvärlden är neutral. Bolaget kan bli en stor vinnare, men byggbolag har en otrevlig förmåga att alltid lyfta fram negativa överraskningar?

Carnegie
Köpare: 11
Ökar: 8
Minskar: 12
Säljare: 0
Analys: Didner & Gerge köper, liksom Lannebo och Svolder. Personalen minskar. För att köpa aktien krävs att man tror på en stark börs och att nyintroduktionerna kommer tillbaka. Skeptiker håller sig borta och noterar att det finns billigare alternativ, även i mäklarbranschen. Affärsvärlden sällar sig till skeptikerna.

Invik
Köpare: 8
Ökar: 4
Minskar: 6
Säljare: 3
Analys: Små förändringar, vilket bottnar i den dåliga likviditeten. Den kommande sammanslagningen med Kinnevik gör att det problemet är borta om några månader. Värt att notera är att flera medlemmar i familjen von Horn köper aktien, men köpen är för små – i kronor räknat – för att det ska vara värt att ta rygg på dem.

Capio
Köpare: 8
Ökar: 19
Minskar: 13
Säljare: 2
Analys: Mycket har gått fel för Capio, men det går inte att komma ifrån att aktien är billig och att den har framtiden för sig. Det märks också på köparna. Av fonderna är det värdeinvesterare som köper. Även Stefan Persson och familjen Wallenius och investmentbolaget Geveko har hittat aktien. Följ deras exempel.

Nobia
Köpare: 6
Ökar: 17
Minskar: 10
Säljare: 0
Analys: I höstas minskade Industri Kapital – som tog bolaget till börsen – sitt ägande. Vem köpte? Massor med duktiga placerare. Hela H&Q-sfären – det vill säga Öresund, Custos och HQ Fonder – Investor, Brummer-fonden Futuris och Stefan Persson. Bolagets balansräkning är inte direkt stark – i likhet med alla bolag som haft riskkapitalbolag som ägare – men värderingen av vinsterna är mycket låg. Att köpa Nobia till under 10 gånger årets vinst är inte fel. Särskilt inte när ovanstående köpt.

Munters
Köpare: 7
Ökar: 16
Minskar: 10
Säljare: 1
Analys: Gustaf Douglas har blivit ny huvudägare med en ägarpost motsvarande 10 procent. Köpläge? Ja. Aktien ligger sedan tidigare i Affärsvärldens årsbok och ägarförändringen stärker bara den placeringen. Det här är en aktie man ska ha på lång sikt.

Elekta
Köpare: 9
Ökar: 11
Minskar: 24
Säljare: 0
Analys: Huvudägaren Laurent Leksell har minskat sitt innehav. Det säger allt. Ta hem vinsten.

Cloetta Fazer
Köpare: 2
Ökar: 9
Minskar: 11
Säljare: 1
Analys: Varför har ingen intressant köpare fastnat för Cloetta Fazer? För att det är ett tråkigt bolag och så länge det inte vill dela ut sina stora kassa kommer få att ringa mäklaren för att köpa aktier i företaget.

Gunnebo
Köpare: 9
Ökar: 15
Minskar: 10
Säljare: 2
Analys: Ägarförändringarna är inte särskilt upphetsande, vilket kan tolkas som att bolaget befinner sig i ett vänteläge. Vinsten och aktien har rusat i taket, men vad händer nu?

Song Networks
Köpare: 30
Ökar: 10
Minskar: 4
Säljare: 1
Analys: Det vimlar av finansryggar att springa efter på, exempelvis finansmannen Sven Norfeldst, Investors och gänget på Stenas. Knappt någon säljer aktien. Men vänta, vad är haken? Jo, många av köparna hade tidigare obligationslånet som omvandlades till aktier och kom in på helt andra nivåer än vad du gör. Tyvärr.

Öresund
Köpare: 0
Ökar: 4
Minskar: 4
Säljer: 7
Analys: Bortsett från det faktum att Mats Qviberg, den ena huvudägaren, sålt ut lite aktier till sina barn har inte mycket hänt i bolaget, eftersom de sju som har sålt representerar mycket små aktieägare. En av dem är Dan Sten Olsson, en annan kronprinsessan Margaretas stiftelse. Öresund har gjort det mest rätt de senaste åren och har därför nästan ingen rabatt. Därför finns det heller ingen anledning att köpa aktien – skugga den i stället.

Hexagon
Köpare: 8
Ökar: 5
Minskar: 11
Säljare: 3
Analys: Gustaf Douglas har köpt in sig tungt i kompisens bolag (Melker Schörling är ju huvudägare i bolaget). Det känns som köpläge. Gör som greven.

Telelogic
Köpare: 9
Ökar: 16
Minskar: 14
Säljare: 2
Analys: Finansmännen älskar den här aktien. Såväl Mikael Lönn som Ulf Myrberg – två förmögna svenskar som mestadels lever på att köpa och sälja aktier – har köpt stora poster.
Till och med den defensiva Franklin-Templeton har hittat till aktien och Lannebo är storägare. Affärsvärlden har varit positiv till aktien, men efter årsskiftet har kursuppgången varit så häftig att det är bättre att avvakta. Köp på nästa svacka helt enkelt.

Intrum
Köpare: 11
Ökar: 12
Minskar: 8
Säljare: 3
Analys: En proffsens favorit helt enkelt. Nyblivna storägare är Didner & Gerge, familjen Wallenius, Investor och Stena. Och det är lätt att förstå varför. Bolagets skandaler i höstas fick ner värderingen rejält. Nu är förhoppningsvis allt skit bortsopat och aktien ser billig ut. Gör som proffsen. Take a bet.

Kungsleden
Köpare: 4
Ökar: 6
Minskar: 11
Säljare: 6
Analys: Institutionerna är så gott som borta ur aktien efter flera års fantastisk utveckling. Och största varningslampan: Vd:n Jens Engwall fortsätter att sälja aktier. Det gör han säkert rätt i.

PEAB
Köpare: 2
Ökar: 13
Minskar: 10
Säljare: 2
Analys: Huvudägaren Erik Paulsson säljer ut en del aktier till sina barn. Övriga förändringar är ganska betydelselösa. Peab är bra för att vara en byggaktie (men hetare än så är den inte).

Lindex
Köpare: 18
Ökar: 10
Minskar: 13
Säljare: 2
Analys: Christer Gardell blev storägare under hösten och det har lockat in flera andra duktiga placerare, bland andra Lannebo och familjen Wallenius. Det anonyma aktiegeniet Eskil Johannesson ökar sitt innehav. Gardells gamla kompisar H&Q Fonder och Custos har dock sålt alla sina aktier. I det här fallet är det dock läge att chansa på Gardell – hela hans karriär avgörs av den här investeringen och därför ska man ta rygg på honom.

TV4
Köpare: 8
Ökar: 5
Minskar: 6
Säljare: 1
Analys: Ägarstatistiken är lika rolig som testbilden på tv. Bonniers och MTG sitter på merparten av aktierna. Brummer minskar lite grann efter den stora kursuppgången under fjolåret. TV 4 har en stor kassa, men det hjälper inte för att göra aktien köpvärd. Stay out.

JM
Köpare: 7
Ökar: 13
Minskar: 17
Säljare: 1
Analys: Stefan Persson har sålt samtliga av sina aktier. De båda hedgefonderna Eikos och Ram One minskar sina innehav, den senare kraftigt. SEB fonder har toksålt. Finansmännen Sten Dybeck, Bo Wahlström och Henric Wiman väljer dock att köpa. Affärsvärlden ruskar dock på huvudet. Bolaget är nämligen riktigt illa ute.

Nibe
Köpare: 8
Ökar: 8
Minskar: 14
Säljare: 4
Analys: Efter flera fantastiska år för bolaget är det kanske dags för en paus? Det tror i alla fall såväl Didner & Gerge som Lannebo; båda två säljer ut stora delar av sitt innehav. Affärsvärlden – som länge varit positiv till aktien – delar den slutsatsen.

Micronic
Köpare: 11
Ökar: 32
Minskar: 1
Säljare: 3
Analys: Bara köpare? Nej, Micronic gjorde en nyemission i höstas vilket förvirrar i statistiken. Bland dem som blev storägare finns såväl Investor som Salvatore Grimaldi. Tyvärr drabbades bolaget av bakslag i januari, varför det är bättre att hålla sig utanför. Tills vidare.

Observer
Köpare: 14
Ökar: 13
Minskar: 9
Säljare: 4
Analys: Före detta stjärnanalytikern Peter Dahlander har köpt en storpost. Med tanke på att han följde bolaget under sin tid på Carnegie är det mycket intressant. En annan ny storägare är investmentbolaget Svolder. Borträknat goodwill är p/e-talet hiskligt lågt. Gör som Dahlander, gå in i Observer.

Haldex
Köpare: 6
Ökar: 16
Minskar: 10
Säljare: 1
Analys: Lundbergs och finansmannen Johan Rapp dyker upp som nya ägare. Fonderna går åt olika håll. Det kan vara frestande att rygg på Lundberg, men man ska komma ihåg att bolaget har en historia av att alltid lova runt och hålla tunt.

Mekonomen
Köpare: 5
Ökar: 7
Minskar: 19
Säljare: 0
Analys: Få av förändringarna är värda att skriva om. Efter att bolagets kurs dubblats på bara något år vågar ingen ta en storpost. Å andra sidan vågar ingen sälja ut sina aktier heller.

Teleca
Köpare: 9
Ökar: 17
Minskar: 13
Säljare: 0
Analys: Är det någon it-aktie som man ska ha, så är det Teleca. Nya storägare är analytikern Per Lindberg med familj, Lundbergs, liksom Henric Wiman. Affärsvärlden gillar också aktien.

Bilia
Köpare: 18
Ökar: 13
Minskar: 10
Säljare: 3
Analys: Öresund tokköper och flera Sverigefonder säljer. Känns mönstret igen? Ja. Den som tror på Öresund köper.

Anoto
Köpare: 6
Ökar: 13
Minskar: 13
Säljare: 1
Analys: Huvudägaren och grundaren Christer Fåhraeus har sålt stora delar av sina aktier. Han skyller på att banken tvingade honom – men egenintresset ljuger aldrig. Den som i stället letar efter köpargument kan konstatera att Fidelity köpt en post. Vi tror dock mer på Christers linje?

Broströms
Köpare: 12
Ökar: 15
Minskar: 9
Säljare: 3
Analys: Efter en makalös kursuppgång under 2003 väljer nu flera av proffsen, bland andra Brummer och hedgefonden Eikos, att börja ta hem sina vinster i rederiet. Det avskräcker.

Active
Köpare: 16
Ökar: 7
Minskar: 13
Säljare: 0
Analys: En stor del av Finanssverige väljer att ta rygg på Mats Arnhög och hans marsch mot att lyfta Active. Mikael Lönn och Brummer är två exempel. Det tar dock många år innan vi vet om det lyckas. Och efter fjolårets extrema kursrusning för aktien bör man ta det lugnt.

Wallenstam
Köpare: 12
Ökar: 11
Minskar: 12
Säljare: 1
Analys: Vd-n Hans Wallenstam ökade under hösten sitt innehav – det är en köpsignal. Å andra sidan valde Peter Edwall, vars hedgefond gick bäst i fjol, att sälja alla sina aktier. Även Odin minskar, medan finansmannen Bengt Norman ökar. Det är svårt att se vad som ska få aktien att lyfta.

New Wave
Köpare: 5
Ökar: 13
Minskar: 11
Säljare: 0
Analys: Ett av börsens finaste tillväxtbolag – men aktiemarknaden har tagit ut en stor del i förskott. Vad hjälper det då att Robur ökar när huvudägaren Torsten Jansson minskade sitt innehav under hösten?

Sectra
Köpare: 10
Ökar: 9
Minskar: 10
Säljare: 0
Analys: Svårt att finna några anmärkningsvärda förändringar. Bland de nya köparna finns Carnegie och Öhmans fonder och några okända privatpersoner. Det här är ett bra bolag, vars aktie ständigt tenderar att vara dyr. Aktien ska köpas när börsen är svag, inte i nuvarande klimat.

Karlshamn
Köpare: 7
Ökar: 3
Minskar: 10
Säljare: 4
Analys: Det doftar solklart köp. Finansmannen Sten K Johnson, som noggrant väljer ut billiga aktier och sedan går in tungt i dem, har börjat bygga upp en storpost. Hedgefonden Yield, som också utmärkt sig, är ny
ägare. Balansräkningen är stark, utdelningen hög och bolaget en självklar uppköpskandidat.

Biacore
Köpare: 11
Ökar: 12
Minskar: 6
Säljare: 3
Analys: Svolder ökar liksom SEB Fonder. Robur och Fjärde AP-fonden minskar. Bolaget är en uppköpskandidat, men frågan är om det räcker för köp? Så hett känns det inte?

SäkI
Köpare: 7
Ökar: 6
Minskar: 0
Säljare: 2
Analys: I Gustaf Douglas andra maktbolag är det betydligt lugnare. Knappt något hände i höstas, bortsett från att Andra AP-fonden sålde ut sina aktier och Douglas köpte. Det räcker tyvärr inte?

Enea
Köpare: 1
Ökar: 17
Minskar: 16
Säljare: 0
Analys: Analytikern Per Lindberg med familj fortsätter att storköpa aktier, vilket också Eskil Johannesson gör. Flera fonder har nu återigen gått in i bolaget; exempelvis Handelsbanken och Akelius. Fast det räcker med att titta på siffrorna för att inse att risken är mycket hög.

Rottneros
Köpare: 8
Ökar: 11
Minskar: 10
Säljare: 1
Analys: Det är olika bud i Värmlands “ruttna ros”. Brummer, finansmannen Eskil Johannesson och Smålandskungen Gösta Welandsson säljer medan Henric Wiman och en annan Smålandskung i form av Bo Larsson köper. En gissning är att några är rädda för dollarns ras och att de andra tror på en högkonjunktur. Affärsvärlden är neutral.

Skistar
Köpare: 11
Ökar: 4
Minskar: 6
Säljare:Kretsen kring Öresund har gjort en fin investering i
Skistar. Men att den närstående finansmannen Jonas Wahlström i princip sålt ut hela sitt innehav är en fingervisning om att det inte finns så mycket kvar att hämta. Lämna pisten!

Bergman & Beving
Köpare: 7
Ökar: 7
Minskar: 5
Säljare: 2
Analys: SEB Fonder ökade kraftigt under hösten medan Harald Lundéns hedgefond minskade sitt innehav en smula. Ny storägare är Percy Barnevik. Aktien är lågt värderad och har fina framtidsutsikter. Percy har haft rätt förr (jodå, det har han).

Proffice
Köpare: 4
Ökar: 16
Minskar: 11
Säljare: 0
Analys: En riktigt rysare. Å ena sidan har bemanningsföretaget blivit fondernas nya favorit. En av Brummers fonder köper, Lannebo och Didner & Gerge ökar kraftigt. Men å andra sidan tillhör styrelseordföranden Urban Jansson och huvudägaren Christer Hägglund säljarna. Någon gör fel. Vem?

Ljungberggruppen
Köpare: 4
Ökar: 5
Minskar: 6
Säljare: 0
Analys: Huvudägaren ökar liksom finansmannen Johan Björkman, men det är affärer i marginalen. Fastighetsbolaget är tryggt och välskött, men har en stor exponering mot Kista.

Boss Media
Köpare: 17
Ökar: 9
Minskar: 14
Säljare: 3
Analys: Grundaren Joel Wikell har storköpt aktier. Liksom gamle analytikern Peter Dahlander och Mariegården. Flera fonder köper återigen aktien, bland andra Carnegie och Penser. Men Peter Edwalls hedgefond minskar kraftigt. Bolaget har vänt och kan bli riktigt spännande, men kursen har stigit för mycket. Vänta in kursrasen och köp då.

Nolato
Köpare: 18
Ökar: 6
Minskar: 12
Säljare: 1
Analys: Erik Paulsson med familj köper rejält och är nu bland de största ägarna. Flera duktiga finansmän, bland andra Jan Sandström, har också gått in i bolaget. Svolder minskar. En dålig rapport nyligen gör att vi tvekar att ta rygg på finansmännen.

Intentia
Köpare: 14
Ökar: 34
Minskar: 1
Säljare: 0
Analys: Den märkliga statistiken beror på sommarens/höstens nyemission. Bolaget har fått en ny huvudägare i Symphony Technology Group. Det här är ingen aktie att äga – bolaget är dömt till nyemissioner. Stay away.

Orc
Köpare: 17
Ökar: 12
Minskar: 9
Säljare: 3
Analys: Huvudägaren Ulrika Hagdahl har minskat sitt innehav. Det är tillräckliga skäl till att hålla sig borta. För övrigt kan det påpekas att tre svenska fonder sålt ut samtliga sina aktier.

IFS
Köpare: 9
Ökar: 6
Minskar: 8
Säljare: 2
Analys: Huvudägaren Gustaf Douglas stärker sitt inflytande genom mera köp. Didner & Gerge har gått in. Kursuppgången har dock varit hysterisk. Men andra ord är det inte så bråttom att hoppa på tåget.

Finnveden
Köpare: 16
Ökar: 13
Minskar: 9
Säljare: 0
Analys: Sparta Holding sålde i fjol ut hela sitt innehav och det resulterade i en rad nya ägare, bland andra finansmannen Bengt Stillström och Lundbergs. Konjunkturoptimister tar rygg, ni andra kan avstå.

___________________

SÅ HANDLAR PROFFSEN

Patrik Brummer
Köper:
+ Alfa Laval
+ Electrolux
+ Handelsbanken
+ H&M
+ Holmen
+ SEB
+ Skandia

Investor
Säljer:
– Atlas Copco
– Ericsson
– SEB
– SKF

Köper:
+ Nobia
+ Volvo

Gustaf Douglas
Köper:
+ Hexagon
+ Munters

Säljer:
– Drott

Odin Fonder
Köper:
+ Electrolux
+ Industrivärden
+ Nobia
+ Skandia

H&Q-sfären
Köper:
+ Bilia
+ Drott
+ Handelsbanken
+ Nobia

Säljer:
-Gambro
-Lindex

Sten K Johnson
Köper:
+ Karlshamn
+ Wihlborgsv

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.