Handelsbanken ökar i Industrivärden

Handelsbankens pensionsstiftelse har plötsligt dykt upp som storköpare av aktier i sfärbolaget Industrivärden. I det tysta och utan att följa börsen flaggningsregler har banken köpt drygt 2 miljoner A-aktier och har numera 8,9 miljoner aktier. Därmed stärker den så kallade Handelsbanksfären sitt inflytande i Industrivärden.

Stiftelsen har ökat röstandelen med två procentenheter till 6,9 procent. Kapitalandelen ligger på 5,2 procent.

Det är första gången pensionsstiftelserna ökar innehavet i sfärbolaget Industrivärden på mycket länge. Fram tills nu har pensionsstiftelsens innehav legat stilla sedan början av 1990-talet, visar ägarstatistik Ekonomi24 tagit del av. Förvärvet har kostat nära 400 Mkr.

Beskedet om förvärven kommer efter en tids spekulationer kring ägarbilden i Industrivärden. Under våren har det ryktats att den schweiziska finansmannen Martin Ebner varit köptagen. Han har dock inte gjort någon flaggning, och var inte heller anmäld till bolagsstämman i Industrivärden.

Pensionsstiftelsernas förvärv har gjorts i omgångar under våren. Det betyder att de välsignats av Handelsbankens nye ordförande Arne Mårtensson. Handelsbankens tidigare starke man, Tom Hedelius lämnade nyligen över ordförandeposten för att bara vara vice ordförande i Industrivärden. Först nästa år blir Hedelius ordförande efter Bo Rydin. Ny VD i Handelsbanken blev Lars O Grönstedt.

Totalt har Handelsbankssfären numera kontroll över 23,6 av kapitalet och 30,2 procent av rösterna i Industrivärden. I sfären inräknas en rad olika stiftelser knutna till banken, livbolag samt bankpersonalens vinstandelsfond Oktogonen. Till sfären brukar också räknas SCA-gruppen med dess olika stiftelser. SCA-gruppen har 7,6 procent av kapital och 10 procent av röster i Industrivärden. Bo Rydin är ordförande i SCA.

Trots att förvärven gjorts vid olika tillfällen var det först i morse som Handelsbanken valde att gå ut med en flaggning, men då bara genom att berätta att stiftelsen köpt drygt 400 000 A-aktier från Sjätte AP-Fonden.

”Egentligen borde pensionsstiftelsen ha flaggat tidigare men det verkar som de valt att annonsera ökningen först nu när ägandet klev över 5 procent av kapitalet. Enligt regelverket borde de flaggat redan när ägandet översteg 5 procent av rösterna”, säger Daniel Fristedt på SIS Ägarservice.

Någon svårighet att få tag i aktier har dock inte funnits. Sedan årsskiftet har flera fondförvaltare stått på säljsidan. Till dessa hör AMF Pension, Tredje AP-Fonden, Andra AP-Fonden samt Ikea. Tillsammans har de sålt 1,9 miljoner A-aktier, enligt statistik från Aktieservice per sista mars. Sannolikt har försäljningarna fortsatt sedan dess.

Även Sjätte AP-Fonden verkar kunna sälja fler aktier. Aktieposten i Industrivärden motsvarande ursprungligen 11 miljoner aktier varav merparten hade köpts av Öresund i början av 2000. Nu är bara 8,8 miljoner aktier kvar. Sedan förvärvet har Industrivärdenaktien sjunkit med några kronor.

Förvärvet har ändå ha varit en bra affär. Samtidigt som fonden köpte aktier i Industrivärden så såldes fondens innehav i Ericsson, SCA och Skandia, bolag som Industriärden äger stora aktieposter i. Genom att rabatten i Industrivärden-aktien krympt ihop under året, från 29 procent till 20 procent, har Industrivärden fallit mindre än de underliggande innehaven och klarat sig bättre än index i år-

Det är inte sannolikt att det är ytterligare spekulationer kring Industrivärdens substansrabatt som lockar Handelsbanken att köpa fler aktier. Snarare handlar det om makt. Industrivärden är stor ägare i SCA, Skandia, Skanska, Sandvik, Handelsbanken och förstås Ericsson, där Industrivärden delar det tidvis hårt kritiserade röstmässiga ägandet med Wallenbergssfären.

Det är känt sedan tidigare att Handelsbankssfären inte brukar gilla aktieägare som vill mer än bara passivt äga aktier. Därför är det inte omöjligt att de nu gjorda förvärven gjorts för att stoppa Martin Ebner. Så har gjorts tidigare. Exempelvis köpte sfären aktier i Industrivärden i efterdyningarna av Nobelkraschen i början av 1990-talet. Då ställde sfärvännen Ikea upp. Noterbart är att Ikea nu finns med bland de förvaltare som sålt aktier, enligt Aktieservice senaste statistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF