Handelskonflikt tyngde tekniksektorn på Wall Street

De ledande börserna i New York handlades nedåt på måndagen då handelskonflikten mellan USA och Kina tyngde framförallt tekniksektorn.

Dow Jones storbolagsindex stängde ned 0,3 procent till 25.679. Det bredare S&P 500 tappade 0,7 procent till 2.840 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade 1,5 procent till 7.702.

Bland sektorerna i S&P 500 var kraftbolag upp 0,2 procent medan teknik var den sämst presterande sektorn med en nedgång på 1,8 procent.

USA:s president Donald Trump sade i en intervju på Fox News att han är ”väldigt nöjd” med handelskriget och att Kina inte kommer att bli världens mäktigaste nation så länge han är president.

Kinas talesperson Lu Kang replikerade med: ”Handel och investeringar är baserade på ömsesidig respekt. Beträffande Kinas motåtgärder får ni vänta och se”.

Apple sjönk 3,1 procent till 183 dollar. HSBC har sänkt riktkursen för aktien till 174 från 180 dollar på grund av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina.

Flera halvledarbolag meddelade att de har fryst sina leveranser av kritiska mjukvaru- och hårdvarukomponenter till Huawei. I sektorn backade Intel 3 procent medan Qualcomm och Broadcom båda var ned omkring 6 procent.

Samtidigt har Google meddelat att Huaweis framtida mobiltelefoner går miste om Googles tjänster. Googles börsnoterade moderbolag Alphabet gick ned 2,1 procent.

Elbilstillverkaren Tesla sjönk ytterligare 2,7 procent, efter fredagens kursfall. Enligt Wedbushs analytiker Dan Ives har Tesla en brant uppförsbacke för att, som utlovat, bli lönsamt under andra halvan av året.

3D-sensortillverkaren Lumentum backade 4,1 procent. Bolaget sänker återigen sin försäljningsprognos och hänvisar till att svartlistningen av Huawei drabbar bolagets leveranser.

Sprint rusade däremot nästan 19 procent efter att Reuters rapporterat om att amerikanska myndigheter är på väg att godkänna fusionen med T-Mobile, vars aktie klättrade 3,8 procent. Även andra bolag i mobiloperatörssektorn steg. Verizon var upp 1,6 procent och AT&T ökade 1,2 procent.

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 2 punkter till 2,41 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.