Handelskriget på väg in i mjukare fas

Det tvååriga handelskriget mellan USA och Kina ser ut att vara på väg in i en mjukare fas när president Donald Trump och Kinas premiärminister Liu He i eftermiddag skriver på ett partiellt handelsavtal. Men merparten av USA:s tullar på kinesiska varor kommer kvarstå.
Handelskriget på väg in i mjukare fas - trump-jinping-700_binary_6984327.jpg

Kinas import från USA ska enligt det så kallade fas 1-avtalet öka från cirka 130 miljarder före handelskriget till 330 miljarder dollar på två år. Detta kan bland annat ge draghjälp till USA:s hårt pressade jordbrukssektor, som tillhör förlorarna på handelskriget hittills. Det kan även bli ett lyft för den krisdrabbade flygplanstillverkaren Boeing och USA:s bilindustri.

“Ett jättelyft för amerikansk export”

Många bedömare tvivlar dock på att Kina kommer att klara av att uppfylla villkoren om ökad import av USA-varor. Men SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är trots visst tvivel imponerad av avtalets omfattning.

– Jag tycker det är ett stort avtal. Det är ett jättelyft för amerikansk export till KIna, säger han.

Enligt Bergqvist tar handelsavtal av det här slaget 6–8 år att få på plats.

– Jag tycker att man efter två år har kommit en bra bit på vägen, säger han.

USA har inför fas 1-avtalet som ska skrivas på i eftermiddag dragit tillbaka planerade nya tullar på mobiltelefoner, leksaker, bärbara datorer och samtidigt halverat tullarna till 7,5 procent på kinesiska varor för 120 miljarder dollar, däribland tv-apparater, hörlurar och skor. Men de 25-procentiga tullarna på kinesiska industrivaror och komponenter, värda 250 miljarder dollar, ligger dock kvar.

– Om presidenten (Donald Trump) får till ett fas 2-avtal fort, kan han tänka sig att släppa på tullarna, sade USA:s finansminister Steven Mnuchin under natten till onsdagen svensk tid enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tullhot kan åter bli verklighet

Ett fas 2-avtal ligger längre in i framtiden, kanske till och med efter höstens presidentval i USA.

Av faktablad om fas 1-avtalet från USA:s finansdepartement framgår att Kina vid företagsaffärer lovat stoppa överföringen av teknikhemligheter till kinesiska bolag. Avtalet ska även utöka skyddet för patent och rättigheter. Kina ska i avtalet även ha lovat att öppna upp sin finanssektor för amerikansk konkurrens och samtidigt avstå från att genom valutainterventioner skapa konkurrensfördelar för kinesisk industri.

Om Kina inte uppfyller kraven kan slopade tullhot åter bli verklighet och tullnivåer som har sänkts höjas igen.

Kinas omfattande subventioner till statsägda företag, som under många år har kritiserats hårt för att bland annat skapa global överkapacitet och prisdumpning, berörs inte i avtalet. Avtalet tar inte heller upp problemen med cybersäkerhet i Kina som många västerländska företag har problem med.

Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He ska skriva under avtalet vid en ceremoni i Washington i eftermiddag klockan 17.30 svensk tid enligt besked från Vita huset.

Avtalet var i princip färdigförhandlat i december och har redan börjat användas av Donald Trump i kampanjarbetet inför presidentvalet. På ett möte i Ohio i förra veckan beskrev Trump avtalet som “ett stort vackert monster” som kommer att gillas särskilt av USA:s jordbrukare.

Fakta: Handelskriget har kostat tusentals miljarder

Handelskriget tog fart för i dagarna två år sedan, när Trump i januari 2018 införde tullar på tvättmaskiner och solpaneler. Sedan dess har rader av nya tullar införts på olika varugrupper, både av USA och Kina.

Konflikten mellan Washington och Peking har skakat världens finansmarknader, spridit osäkerhet bland investerare och företag, slagit hårt mot multinationella företags gränsöverskridande produktionsapparater och dragit ned den globala tillväxten.

Beräkningar från den brittiska centralbanken Bank of England visar att de två årens handelskrig mellan USA och Kina har raderat ut 0,6–0,7 procent av USA:s och Kinas BNP, vilket motsvarar 260 miljarder dollar (cirka 2 500 miljarder kronor).

Kina har enligt fas 1-avtalet som nu ska skrivas på åtagit sig att köpa varor som flygplan, bilar, bildelar, jordbruksutrustning och medicinsk utrustning från USA för 80 miljarder dollar på två år. Det finns även löften inskrivna om ökningar av köp av energi för 50 miljarder, amerikanska tjänster för 35 miljarder och jordbruksvaror för 32 miljarder. Ökningen ska mätas mot USA:s exportnivå till Kina 2017.

Källa: Reuters

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.