Häng med i skogsrallyt

Massapriset har stigit med nästan 30 procent sedan bottennivån i julas. Det kan vara startskottet för ett kommande skogsrally.

Massapriset har stigit från 440 dollar per ton till 560 dollar per ton på bara två månader. På börsen har massatillverkarna Billerud och Rottneros redan smygstartat ett aktierally genom att stiga med 13 respektive 6 procent under de senaste veckorna.

Det är mindre än vad vi brukar se vid sådana här hastiga prisförändringar. Orsaken till att kursuppgångarna har varit så pass försiktiga är att massapriserna inte drivs uppåt av en traditionell konjunkturuppgång.

I stället drivs de av att det har varit vedbrist i Nordamerika, något som i sin tur är en följd av ogynnsamt väder.

Med lite tur håller kanske de här prisnivåerna till i höst och då kanske det ändå skulle vara dags för en “riktig” uppgång. Om inte? Tja, då finns det mycket annat att falla tillbaka på i skogen. Eller vad sägs om följande:

-Direktavkastningen för de fem skogsaktierna – Billerud, Holmen, Rottneros, SCA och Stora Enso – ligger i genomsnitt på 4,6 procent.

-Alla utom SCA lanserar nya återköpsprogram i samband med sina bolagsstämmor.

-Soliditeten är för närvarande mycket hög, mellan 45 och 72 procent, vilket gör att bolagen kan bibehålla en hög direktavkastning de kommande åren.

-En stor strukturaffär under året i sektorn kan lyfta fram rejäla värden.

I fråga om strukturaffärer ligger SCA Grafic och Holmen Paper långt fram i kön. Finansmannen Fredrik Lundbergs inhopp i Industrivärden har gjort att han indirekt kontrollerar båda bolagen och därmed är förutsättningarna för en affär på plats. Samarbete eller en sammanslagning skulle betyda en affär värd flera miljarder kronor, något som kan bli drivande för hela branschen.

Affärsvärldens genomgång av branschen visar också att det i första hand är aktierna i Holmen och SCA som har förutsättningar att gå bäst på både kort och lång sikt.

SCA ökar både omsättning och vinst med cirka 10 procent per år. Företaget håller på att bli en kvalitetsaktie av modell Hennes & Mauritz. Ändå är värderingen bara 10 gånger årets förväntade vinst, som ändå är försiktigt beräknad. Aktiekursen har fallit från 350 till 270 kronor utan att någon kvartalsrapport har varit särskilt dålig. Numera är bolaget lika mycket ett konsumtionsföretag som ett skogsbolag. Dessutom är SCA en av börsens bästa förvärvare.

Holmen är ett bra styckningsobjekt. Nu som tidigare. Skogen, kraften, kartongen och tidningspappret är värt betydligt mer var för sig än vad börsen värderar hela Holmen till. Skuldsättningsgraden är också fortfarande låg, 0,25 procent mot målet 0,5-0,7. Bolaget kan göra ytterligare en stor engångsutdelning utan att balansräkningen tar särskilt mycket stryk.
Stora Enso gynnas kraftigt av massprishöjningen.

Men risken är högre. Holmen och SCA är mycket bättre alternativ i förhållande till risken.
Rottneros och Billerud? Vi föredrar den förstnämnda aktien. Bolaget är skuldfritt och värderas under eget kapital samtidigt som stora flöden av dollar och energipriser är kurssäkrade. Även Billerud har säkrat merparten av dollarn, men på de här kursnivåerna är bolagets aktier inte köpvärda.
Omvärldsbilden då? Det handlar främst om valutasvängningarna. USA-dollarn stiger kortsiktigt och fortsätter kanske att göra det om kriget i Irak blir kortvarigt. På lång sikt ska dollarn i stället ner mot den svenska kronan vilket lär sätta press på de massaberoende bolagen.

Fördelen med Holmen och SCA är att de bolagen är mer beroende av euron än av dollarn.
Det kommande skogsrallyt på börsen bör därför i första hand utnyttjas till att köpa de två aktierna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.