Hans Isoz om blankningen i Mips: ”Nu börjar det bli läskigt”

Privatinvesteraren Hans Isoz började blanka hjälmbolaget Mips strax innan rapport. Trots dåliga siffror så har aktien gått upp 10% sedan dess och han har ökat sin korta position till att motsvara 125 miljoner kronor. "Utan att ta risker kommer man ingenstans", säger han till Affärsvärlden.
Hans Isoz om blankningen i Mips: ”Nu börjar det bli läskigt” - Hans Isoz. Foto: Åsa Swee
Hans Isoz berättar att han har kortat Mips 30 gånger sedan Afv träffade honom i november. Foto: Åsa Swee

Privatinvesteraren Hans Isoz har det svettigt. Inte bara för att han är på gymmet när Affärsvärlden når honom, utan främst för att han blankat 250 000 aktier i Hjälmbolaget Mips. En position motsvarande 125 miljoner kronor, enligt honom själv.

”Ja, det är mycket pengar”, konstaterar han krasst, när han gör ett avbrott i bicepscurlandet.

Mips är just nu det mest blankade bolaget i Sverige med 15,5% av aktierna blankade, enligt Holdings. Hans Isoz korta position syns inte hos Finansinspektionen, vilket han förklarar beror på att den är utspridd på flera juridiska personer.

”Det är juridiska personer där jag inte kontrollerar ägandet fullt och därför är det inte anmält till FI. Jag är inte kort mer än 50 000 aktier på något enskilt konto, men lägger man samman dem så blir det fem gånger så mycket”, berättar han.

”EN JÄVLA HÄRVA”

Trots dålig rapport så gick aktien från 457 till 539 kronor på rapportdagen. Nu står den i 497 kronor och Hans Isoz uppger att han har ett gav runt 494 kronor.

”Jag tog en ganska stor position dagarna innan rapporten, för jag trodde inte att den skulle vara så bra – och det var den ju inte heller. Men det räcker ju inte. Aktien börjar gå ner men sen rapporten har den varit superstark så det är bara att gratulera, även om det är en gåta för mig.”

Sedan Affärsvärlden träffade honom i november har han blankat Mips 30 gånger berättar han, men har inte varit uppe i de här volymerna.

”Jag ger ju inte upp i alla fall, det får du ge mig. En jävla härva alltså men det är ju vad det är”, säger han med ett skratt och berömmer ledningen.

”Hatten av till bolaget som har varit tydliga med sin långsiktiga finansiella målsättning, vilket jag saknar i några andra innehav där jag inte är kort. Så det är ju superduktigt. Men tittar man på rapporten så är det ju svårt att räkna till 12 miljarder när man ser att det var 50% negativ tillväxt. Det är svårt att få ihop siffrorna i rapporten till att det skulle vara värt 12 miljarder.”

Du har blankat bolaget mer än 30 gånger, gillar du inte Mips?

”Jo, jag tycker att det de gör känns jätterelevant och bra, att förbättra säkerheten för människor och så, men jag får inte ihop värderingen bara.”

Han ligger just nu inte så snett i positionen uppger han, utan är ner cirka 1%.

MODIGT – ELLER DUMDRISTIGT

”Jag tycker att jag är lite modig för det är en stor position, samtidigt kanske det är dumdristigt och korkat. Men jag tycker också det är modigt att köpa aktien här uppe på 12 miljarder. Vem är det som köper, det skulle jag jättegärna vilja veta?”, undrar han.

”Ska alla köpa dyra hjälmar nu för 3 500 kronor när hushållen har svårt att få ekonomin att gå ihop?”

Han skräms lite av att det är konstig handel i aktien säger han.

”När man ligger öppen på sälj så finns det ett jätteintresse men när man ligger dolt eller när man lägger en mindre post så händer det inte så mycket. Så det är lite läskigt för det kan ju vara någon som vill plocka med volym då, som kanske vet något som jag inte vet.”

Trots risken att förlora stora pengar om aktiekursen fortsätter upp, så är han på förvånansvärt gott humör.

”Man får ju stå sitt kast, det blir inte bättre för att man går runt och tjurar.”

 

Läs också: Privatinvesteraren Hans Isoz: ”Aktier är en förtroendesport”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.