Här är Handelsbankens favoriter i verkstadssektorn

Handelsbanken intar på kort sikt en försiktig hållning till verkstadssektorn i en analys med rubriken "ingen fest utan baksmälla". Två favoriter pekas dock ut i sektorn.
Sandvik, verkstadssektorn
Aktierna i sektorn har fallit med 23% sedan årsskiftet. Resultatprognoserna har sänkts med i genomsnitt 8% .

Bolagen har höjt priser samt haft medvind i valutarörelser, men volymerna och den operativa hävstången i resultatet har minskat i och med ytterligare kostnadsinflation.

Sektorn handlas just nu till 10% rabatt sett till 10-årssnittet. Konjunkturutsikterna har försämrats på sistone och många faktorer som inflation och åtstramningar från centralbanker ökar risken för avmattning i ekonomin i stort, skriver Handelsbanken.

Banken uppger att historiskt så har ”mjuklandningar” i ekonomin inneburit i genomsnitt 13% vinstfall i ebit för sektorn. Detta ska till 65% vara inprisat i kurserna vilket implicerar ytterligare 10-15% nedsiderisk.

”På kort sikt intar vi en försiktig hållning till verkstadssektorn, och menar att ”stock picking” kommer att vara källan till framgång i denna miljö. Vi letar efter bolag som står på egna ben och/eller kvalitetsbolag med defensiva egenskaper där värderingen är relativt attraktiv. Sandvik och Kone är våra favoriter i sektorn”, skriver Handelsbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets