Här är näringslivsprofilerna som sommarpratar

Nu är det klart vilka som får prata i Sveriges Radios klassiska program Sommar i P1. Med på listan över sommarpratare finns flera näringslivsprofiler.
Här är näringslivsprofilerna som sommarpratar - sommarpratarna
Foto: Pressbild/Sveriges radio

Sedan 1959 har Sveriges Radio varje sommar bjudit in såväl kända som mindre kända svenskar till att göra sitt eget radioprogram.

Så blir det självklart även sommaren 2023.

Den med intresse för riskkapitalbolag, hävstångsfinansiering och hårda förhandlingar ska slå på radion klockan 13.00 den 24 juli. Då sommarpratar nämligen finansmannen Harald Mix, som var med vid grundandet av riskkapitalbolaget Industri Kapital 1993 tillsammans med Björn Savén, samt grundade riskkapitalbolaget Altor år 2022.

Riskkapitalisten Harald Mix. Foto: SR/Pressbild

”Vi kan lösa klimatkrisen. Vi har tekniken och företagen vill ställa om. Det som fattas är modiga entreprenörer och riskkapital”, säger han till SR.

Nu för tiden fokuserar Harald Mix bland annat på bolag inom den gröna omställningen, såsom H2 Green Steel.

Även den prisbelönte ekonomijournalisten Andreas Cervenka, som bland annat arbetat för Dagens industri och Svenska Dagbladet men vars rader numera publiceras i Aftonbladet, ska sommarprata. Hans program sänds den 27 juni klockan 13.00.

”Vi svenskar har i dag skulder på över 5 000 miljarder kronor vilket gör oss till ett av de mest skuldsatta länderna i världen. Nyfattigdomen brer ut sig, samtidigt som vi har rekordmånga miljardärer. Mitt program ska handla om hur vi hamnade här”, säger Andreas Cervenka till SR.

Mix av ål och hemlängtan

En dryg vecka senare, den 5 juli, ska journalistkollegan PM Nilssons röst ljuda i etern. Han var mångårig politisk redaktör på Dagens industri innan han blev statssekreterare för statsminister Ulf Kristersson förra året. Sejouren på regeringskansliet blev dock kortvarig då det framkom att PM Nilsson tjuvfiskat ål i Blekinge skärgård.

”Mitt program ska handla om hemlängtan, känslan för en plats och vad den betyder för människor. Samt något om vad ålfiske egentligen är”, säger PM Nilsson, som nu åter skriver för DI, till Sveriges Radio.

Även SVT-journalisten Axel Gordh Humlesjö ska sommarprata. Han tilldelades Stora journalistpriset efter att ha avslöjat penningstvättshärvan i Swedbank.

Spelentreprenören och datorspelsutvecklaren Patrick Söderlund, som tidigare bland annat varit VD på DICE, ska sommarprata den 7 augusti.

Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet. Foto: SR/Pressbild

Tidigare näringsministern och C-ledaren Annie Lööf, som numera också sitter i styrelsen för investmentbolaget byWIT, inleder Sommar i P1-säsongen på midsommardagen den 24 juni.

Även deckardrottningen Camilla Läckberg, som är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg, ska sommarprata. Hennes sommarprat sänds den 2 juli.

Den 27 juli sommarpratar komikern Claes Eriksson, känd från Galenskaparna och After Shave, men som även gjort flera samhällskritiska filmer om näringslivet och politiken såsom Leif, Hajen som visste för mycket och Monopol.

”Jag kommer att prata om mitt liv som glädjespridare och så kommer jag att göra några reflektioner vad gäller vår samtid. Det kommer att bli roligt. För de som håller med”, säger han till SR.

Hela listan över årets Sommarpratare hittas här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets