Här är planen för Drott

Drotts delning i två bolag är resultatet av den nya strategin, lanserad två månader efter att den nya styrelsen tagit över.- Vi demonstrerar "action" och handlingsförmåga, säger nye styrelseordföranden Urban Jansson.

Drotts nya strategi blev klar i raketfart och med den följer två nya bolag, Fabege med kontorsfastigheter för 32 miljarder och Drott med bostäder för 8 miljarder kronor. Den bilden som styrelseordförande Urban Jansson och vd:n Anders Böös ger Affärsvärlden är i korthet:

Aktieägarvärde prioriteras. Den nya utdelningspolicyn i de båda företagen innebär att kommande års utdelningar blir betydligt högre än nuvarande, allt annat lika. Även engångsutdelningar, inlösen och/ eller återköp av egna aktier kommer att genomsyra bolagen.

Personalstyrkan kommer att ses över.

Utförsäljningar av hyresfastigheter till bostadsrättsföreningar kommer att ske.

Båda bolagen ska kännetecknas av hög transaktionsnivå, det vill säga fastigheter ska köpas och säljas i stor omfattning.

Urban Jansson: – Vi demonstrerar “action” och handlingsförmåga. Det ska göras saker. Både i strategisk innebörd men också i affärsinnebörd. Drott har uppfattats vara i något slags blockeringstillstånd där man kanske inte har orkat genomföra det som uppenbart hade behövts, av olika skäl. Och det är en knut som lossnar som gör framtiden väldigt intressant – både för oss och uppenbarligen för andra.

Bostadsbolaget kommer att bli ett nischat bolag och det finns rätt mycket tydliga strukturaffärer att göra, Wihlborgs Malmöbestånd skulle t ex passa rätt väl. Är ni öppna för det?
Anders Böös: – Absolut.
Urban Jansson: – Goda affärer är vi alltid öppna för.

Vilken faktor tror ni själva att det är som pressar aktiekursen mest? Frågetecknen kring värderingen av beståndet i Kista?
Anders Böös: – Osäkerhet om Kista är säkert en orsak. Tidigare osäkerhet om strategi och inriktning en annan. Ifrågasatt trovärdighet följer av det senare. På aktiemarknaden premieras företag som bedriver affärer man kan förstå. Nyckeln är en begriplig strategi och inriktning. Förtroende uppstår när man på löpande basis gör det man säger att man skall göra på ett bra sätt. Drott har redan tidigare haft en strategi att vid lämpliga tillfällen realisera upparbetade värden i färdigutvecklade fastigheter. Problemet är att man inte gjort det.

Vem är det som varit huvudarkitekten bakom nya strategin?
Urban Jansson: – Det finns inte en enda arkitekt. Den nya strategin är en produkt av ett antal preferenser och värderingar som vi tillsammans står för. Personligen ska ju ingen påstå att jag är konglomerataktivist, jag är ju en varm anhängare av renodling och tycker att verksamheter blir bäst när de är så fokuserade som möjligt.

Anders Böös: – Få bolag har gått igenom en så omfattande och genomgripande nomineringsprocess som det här, och här finns det en väldigt tydlig förankring mellan ägare och styrelse. Jag hoppas och tror och utgår från att det vi i dag har levererat är första steget i att återupprätta förtroendet för det här företaget och stärka trovärdigheten i det vi gör.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.