Här är spararnas nya aktiefavoriter

Några nya uppstickare slog sig in i köptoppen bland Nordnets kunder i januari.

Privatspararna gjorde rekordhöga 240 900 affärer per dag i januari, visar statistik framtagen från Avanza. Det motsvarar en ökning med 70 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Decenniet har fått en händelserik start och privatspararna växlar upp antalet aktieaffärer till nya rekordnivåer. Årets starka börsinledning har dock vänt till måttliga nedgångar i takt med att oron för coronavirusets effekter satt klorna i världens finansmarknader. Spararna är däremot fortsatt optimistiska och de nettoköper aktier för tredje månaden i rad, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza i ett pressmeddelande.

Även Nordnet noterade handelsrekord under januari, totalt gjorde Nordnets sparare i Sverige, Danmark och Finland nära 3,5 miljoner affärer under månaden.

– Aktiviteten hos spararna är ofta hög i januari. Nyårslöften ska infrias, portföljer ska balanseras om, och det är en allmän känsla av ”nytt år, nya friska tag”. Spararna kom dessutom in i 2020 med ett väldigt starkt börsår i ryggen, och investeringslusten var på topp efter nyår, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet i ett pressmeddelande.

Avanzas köplista toppades av investmentbolaget Investor.

– Investmentbolagen generellt, Investor i synnerhet, har senaste året befäst tronen som privatspararnas absoluta favoritaktier. Det på goda grunder. Oavsett mätperiod har Investor historiskt i princip alltid slagit börsen och bolaget har en solid historik av att höja utdelningen. Visst kan man diskutera nivåer på substansrabatt och huruvida den minskade väl mycket förra året, men det är mest spekulation. Det finns inget facit på vad den ska vara. Är man bara långsiktig, tycker jag spararnas agerande är högst rimligt”, säger Johanna Kull.

Lockade gjorde även banker, som hörde till fjolårets kursförlorare.

– Flera analytiker menar nu att aktierna börjar se billiga ut. Spararna bottenfiskade dock i aktierna under hela fjolåret och antalet aktieägare i de fyra storbankerna ökade med över 60 procent, säger Kull.

Även hos Nordnet biter sig Swedbank och Investor kvar i köptoppen, men in kommer bland andra även Ericsson, Kindred och Storytel. Ericssons rapport mottogs inte väl av marknaden, och kursen backade, något som sågs som ett tillfälle hos många Nordnet-kunder.

– Nordnets kunder passade på att köpa. Hela 67 procent av alla affärer i Ericsson på rapportdagen var köp, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Vad gäller Kindred föll aktien efter att bolaget vinstvarnade under månaden, vilket gjorde att många Nordnet-kunder passade på att bottenfiska.

– Bolaget har mycket att bevisa, men många sparare tror på bolagets ord om en sportboksmarginal som snart kommer tillbaka och att ökningen av kostnaderna för USA-satsningen snart avtar, säger Frida Bratt.

Även hos Avanza ligger Kindred högt på köplistan, på en andraplats.

Avanzas säljlista toppas av fastighetsbolag.

– Fastighetsbolagen har utvecklats starkt i flera år, gynnade av bland annat låga räntor, en stark kontorsmarknad och ökad urbanisering. Trender som inte ser ut att försvinna. Aktierna har dock stigit kraftigt och om de nu utgör en för stor andel av den totala portföljen, är det helt enligt skolboken att sälja av lite och balansera om, säger Johanna Kull.

 

Mest köpta/sålda hos Avanza

Mest köpta Mest sålda
Investor B Kungsleden
Kindred Nokia
Handelsbanken Sobi
Stora Enso ABB
Bonava Klövern
Veoneer Powercell
Essity Tele2
Millicom Nyfosa
SEB Hembla
Swedbank Mycronic

 

Mest köpta/sålda hos Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Swedbank Fingerprint Cards
Investor Funcom
Ericsson Dometic
Kindred NCC
Latour Swedol
Kinnevik Paradox
Storytel Tobii Technology
Powercell International Petroleum Corporation
Volvo MTG
Industrivärden C Scandic Hotels Group

 

Antal affärer per dag**

Januari 2020*

December 2019

Förändring månad %

Januari 2019

Förändring år %

Avanza

172 400

128 100

35

95 600

80

Nordnet

65 700

52 900

24

44 100

49

Skandiabanken

2 900

2 500

16

2 000

45

Privatspararna, totalt

240 900

183 400

31

141 700

70

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.