Här faller bopriserna

Prisfallen på svenska bostadsrätter och villor har varit lätträknade under våren, visar Affärsvärldens genomgång av Mäklarstatistiks senaste siffror. Men det finns några undantag.

Stora prisnedgångar på bostadsmarknaden är svåra att finna under den senaste tremånadersperioden.

När Affärsvärlden går igenom samtliga svenska kommuner i Mäklarstatistiks register återfinns endast tio stycken där prisfallet på bostadsrätter varit 5 procent eller mer under perioden mars-maj i år.

Störst är nedgången i Borås kommun där priserna fallit med 23 procent under tremånadersperioden mars-maj. Däremot har priserna i kommunen ökat med 3 procent under det senaste året.

– Det kan bero på att ett antal nyproducerade lägenheter har sålts under jämförelseperioden december 2013 till februari 2014. Eftersom nyproducerade bostäder är betydligt dyrare kan det påverka prisbilden kraftigt på mindre orter som exempelvis Borås, säger Per-Arne Sandegren, analys- och it-chef på Mäklarstatistik, till Affärsvärlden.

På länsnivå är nedgången störst i Jämtland där prisfallet uppgick till 12 procent den senaste tremånadersperioden.

När det gäller villor är de stora prisnedgångarna än svårare att finna under våren. Endast i fyra kommuner har prisfallet varit 5 procent eller mer under mars till och med maj. Mest är prisfallet i Eslöv, minus 12 procent. På länsnivå är prisutvecklingen sämst i Örebro, där villapriserna stått stilla under perioden.

Nedan syns en lista över de kommuner där prisnedgången på bostadsrätter respektive villor varit 5 procent eller mer de senaste tre månaderna, jämfört med föregående tremånadersperiod.

Bostadsrätter (mars-maj, 2014)

Kommun Prisfall i %
Borås -23
Strängnäs -12
Falkenberg -10
Halmstad -10
Nyköping -7
Nynäshamn -6
Oskarshamn -6
Vaxholm -6
Jönköping -5
Östersund -5

(Källa: Mäklarstatistik)

Villor (mars-maj, 2014)

Kommun Prisfall i %
Eslöv -12
Uddevalla -7
Sigtuna -6
Simrishamn -6

(Källa: Mäklarstatistik)

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.