Här har huspriserna rusat med 35%

Huspriserna har fortsatt upp under senaste tremånadersperioden, visar siffror från SCB. Affärsvärlden har listorna över de län och kommuner där priserna stigit mest - och minst.
Rött småhus med vita knutar
Foto: Henrik Holmberg / TT

Under den senaste tremånadersperioden, juni till augusti, steg huspriserna i Sverige med 6%, jämfört med föregående tremånadersperiod. Det genomsnittliga priset för ett småhus i landet ligger nu i snitt på 3 818 000. Det visar siffror från SCB.

I samtliga av Sveriges län steg huspriserna mellan de två senaste tremånadersperioderna och den största uppgången står Jämtland för, med en uppgång på 14%. Därefter följer Värmland, med en uppgång på 10%, och Gävleborg, med en uppgång på 9%.

Storbankerna: Så mycket stiger bostadspriserna 2022

I Stormalmö, Storgöteborg och Storstockholm steg priserna med 8, 7 respektive 6%.

Sett till Sveriges större kommuner, med mer än 50 000 invånare, steg småhuspriserna mest i Skövde, där uppgången låg på 17%. Därefter följer Örnsköldsvik och Östersund, med uppgångar på 16%. Endast en av landets större kommuner, Borås, visar sjunkande priser, på -1%. Två kommuner, Falun och Jönköping, visar stillastående priser.

Huspriserna har rusat på årsbasis

På årsbasis, alltså den senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period året innan, steg småhuspriserna i landet med 19%. Uppgångarna har varit stora i samtliga av landets län och Jämtland toppar listan med en uppgång på hela 28%. Därefter följer Östergötland, med en uppgång på 23% och Örebro och Västerbotten, med uppgångar på 22%.

I Stormalmö, Storstockholm och Storgöteborg har priserna på årsbasis stigit med 23, 21, respektive 18%.

Samtliga av landets större kommuner uppvisar stigande priser på årsbasis. Östersund står för den största uppgången, på otroliga 35%. Därefter följer Skellefteå, på 31% och Skövde på 30%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.