Här växer innovations-Sverige
Utanför kämpar människor mot snöovädret för att hitta fram till sin arbetsplats eller bara för att hålla sig upprätta i de kraftiga snöbyarna. Inne i den grå påbyggnaden till det stora Electrumhuset i Kista pågår en annan kamp.
![]() |
KANSKE BLIR BRA TILL SLUT: Science Tower fick ju ingen lyckad start.
|
I det gula ljuset i Acreos renrumslaboratorium kämpar tre grabbar från Skåne med en innovation som kan betyda mycket för hela halvledarindustrin. De blev färdiga på Lunds Tekniska Högskola för bara några år sedan men om de lyckas nå fram så kan deras examensarbete om en gjutmetod i mikroformat för att tillverka halvledare bli starten på ett livsverk.
– Vi kan sänka kostnaderna rejält för att ta fram nya chips, säger Patrik Möller, vd för Replisaurus och en av de tre grundarna.
Man har redan fått finansiering från Företagsbyggarna och KTH Seed Capital. Replisaurus är också ett av de nystartade företagen inom Kista Innovation & Growth, KIG, som ska säkerställa Kistas fortsatta tillväxt och framtid.
– Antalet nya teknikföretag i Kista har tredubblats och vi upplever inga problem med det innovativa tillståndet i Kista. Vi träffar två nya kandidater i veckan, säger Pär Hedberg, vd för KIG som drog i gång 2002 och är ett komplett stödsystem för nya innovativa företagare i Kista.
Unik idé
KIG hjälper företag i de allra tidigaste stadierna, när allt som finns kanske bara är en idé, fram till dess att man kommit en bit på vägen. För att komma in i programmet så måste man dock kvala in. Kriterierna liknar dem som riskkapitalbolag använder. Det ska finnas potential, vara något unikt som kan bli ett växande företag.
– Det finns goda förutsättningar i Kista för att starta nya företag. Vi har ett stort antal svenska och internationella företag som täcker hela värdekedjan i några branscher där det också finns produktägare och det är väldigt viktigt. Hela den trådlösa sektorn och bredband är exempel på detta men mobila applikationer börjar också ta plats, säger Hedberg.
Koncentrationen av företag och folk inom it och kommunikationsteknologi, det finns över 350 företag inom området med 30 000 anställda i Kista, spelar stor roll för klimatet för innovationer och nyföretagande. Det är lättare att hitta folk och det finns en positiv attityd till att byta jobb och flytta på sig.
– Folk flyttar runt mellan företag vilket är en viktig grogrund för innovativt nyföretagande. Det är också lätt att hitta den kompetens man behöver, till exempel någon som kan allt om wlan i Japan, säger Pär Hedberg.
Det tidigare beroendet av Ericsson har också försvunnit i Kista. Tidvis hotade Ericssons snabba expansion att ta död på resten av Kista men i dag råder en mycket mer balanserad situation.
Ökad undervegetation
– Förr var det så att den innovation som fanns, den fanns i Ericsson. I dag finns det en helt annan undervegetation av småföretag som Ericsson och andra hjälper med kompetensförsörjning. Det finns en intressant arbetsmarknad för småföretag att rekrytera på här, säger Hedberg.
Förutom välkända storföretag som Ericsson, IBM och Tele 2 så ligger också forskningsinstitut som SICS och Acreo i Kista liksom IT-universitet med sina över 4 000 studenter.
– Det är nära till allting här. KTH, Acreos lab, komponenttillverkare, underleverantörer, konsulter och annan kompetens, säger Torbjörn Carlnäs en av grundarna till Photonic Sensing som håller på att ta fram en gasmätare för narkos som bygger på fiberoptik. Liksom medgrundaren Göran Palmskog har han ett förflutet på Ericsson och företaget startades så sent som i våras. Till sommaren hoppas de ha sin prototyp färdig.
I utkanten av Kistaområdet sitter en annan samling företag under KIG:s paraply. För att få flytta in i Growhouse måste man ha kommit en bit på väg mot att komma ut på marknaden, precis det som Activio är på väg att göra med sina trådlösa pulsmätningssystem för träning.
– Vi har installerat ett system och börjar lansera på marknaden runt årsskiftet. Först i Sverige men senare runt om hela Europa, säger Daniel Magnergård, vd och en av dem som startade företaget. Liksom trion på Replisaurus gick flera på Activio direkt från högskolan till rollen som företagare.
– Just på det området har det skett en våldsam attitydförändring, säger Gunnar Landgren, rektor på IT-universitet.
– På 1980-talet fanns det knappast en tanke på att starta företag hos någon student. I dag tror 30 procent av studenterna här att de kommer att starta företag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.